Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  İçecek  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tüketici köşesi
 Meyve suyu, şuruplar
 Kola, gazlı içecekler
 Su, Soda, Maden suyu
 Alkolü İçkiler
 Çay, Kahve
 Süt, Süt Ürünleri
 Şalgam
 Diğer içecekler
 


Güvenle içebilecek miyiz?

Damacana kullananlar için; suyun güvenliği elekronik takiple kontrol altına alınacak!


Sağlık Bakanlığı, içme sularında kullanılan damacanaların, üretiminden kullanım süresi doluncaya kadar geçen süre içinde hijyen, su kalitesi ve güvenliğini kontrol altına alabilmek için “elektronik takip” başlatıyor.
 
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı Çevre Sağlığı Daire Başkanı Hüseyin İlter,yaptığı açıklamada, içme suyunda hijyen ve güvenilirliğin sağlanabilmesi için gerekli düzenlemelerin yapıldığını ve son aşamaya gelindiğini söyledi.
Bu alana ilişkin 2013 yılının başında bir yönetmelik yayımlandığını, damacanaların takibine kurallar getirildiğini ve işletmelere yapılan takiplerin sıklaştırıldığını belirten İlter, damacanaların artık üretim aşamasından ömrünün bitimine kadar olan tüm aşamaların elektronik olarak takip altına girdiğini ifade etti. İlter, elektronik takip yapılabilmesi için öncelikle özel bir yazılım geliştirildiğini anlatarak, damacana takip sisteminin 4 aşamadan oluşacağını bildirdi.
 
İlk aşama olan Ambalajlı Su Takip Programı kapsamında, ambalajlı su firmalarına ilişkin tüm bilgilerin takip altında olacağını vurgulayan İlter, “Sistem sayesinde firma bilgileri alınabilecek, kaynak, depo, su, isale hattı ve imalathane bilgileri coğrafi bilgi sisteminde takip edilebilecek. İşletmenin çalışma saatleri, analiz sonuçları ve denetim bilgileri alınabilecek” dedi. İlter, programın kullanıma açıldığını ve veri girişlerinin devam ettiğini dile getirdi.
 
Damacana yıkama suyu sıcaklığının kontrolü sensör ile sağlanacak
 
İkinci aşamada damacanaların yıkama suyu sıcaklığının takip edildiğini anlatan İlter, sürece ilişkin şu bilgileri verdi:
 
“Dolum tesisinde damacanaların yıkanmasında kullanılan suyun sıcaklığı online olarak takip edilecek. Yıkama sularının 55-70 derece arasında olması gerekiyor. Önceden yerine giderek kontrol yapılıyordu, şimdi ise oraya yerleştirilecek sensör sayesinde suyun sıcaklığı istediğimiz zaman aralıklarıyla merkezimize suyun sıcaklık değerlerini gönderecek. Böylece, mikrobiyolojik kirlilik azalacak.
 
Üçüncü aşamada da iletkenlik ve debi takibi yapılacak. Buralara konulacak sensör sayesinde kaynak ve imalathanede suyun pH, iletkenlik ve debisi karşılaştırılacak ve bu sayede kaçak kaynak kullanımı önlenecek.
 
Son aşamada da damacanaların kaç yıl kullanıldığı ve kaç kez dolum yapıldığı çip yöntemi ile gerçekleştirilecek.”
Bunlarla ilgili çalışmaların yapılan protokol sonrasında TÜBİTAK ile yürütüldüğünü aktaran İlter, “Bir aksilik olmazsa nisan ayı sonlarına doğru kaynak ve imalathanede kullanılacak sensörlerin özelliklerini açıklayacağız ve firmalar da bir yıl içerisinde bunları yerleştirecekler. Sıcaklık ölçümleri için geçerli olacak sensörler için özellikler de yine nisan ayı sonunda açıklanacak” diye konuştu.
 
“4 hafta üst üste sorunu gideremeyen işletmenin ruhsatı iptal”
 
İlter, damacanaların uygunsuzluğu durumunda ciddi idari para cezalarının getirildiğinin altını çizerek, “Bunlar, aktif olarak da uygulanmaya başlandı. Örneğin, bir damacanın piyasa denetiminde numune alınıyor. Bunda mikrobiyolojik kirlilik tespit edildiğinde tek bir seri için 15 bin lira idari para cezası uygulanıyor” dedi.
 
İlter, 2013 yılı içerisinde yaklaşık 8 bin saha denetimi gerçekleştirildiğini anlatarak, şunları kaydetti:
 
“Geçen yıl 450 adet idari para cezası uygulandı. Önceki yıllarda bu çok daha az uygulanabiliyor, herhangi bir uygunsuzluk durumunda firmalara uyarı yapılıyordu. Şimdi, direkt idari cezayı uyguluyoruz. Firmalar, sularını uygun hale getirene kadar piyasaya su arz edemiyor. Fabrikanın üretimi durdurulduğundan, işletme gerekli önlemleri alıyor, bu aşamadan sonra yapılan incelemede su uygun çıktığında işletmenin faaliyetine devam etmesine izin veriliyor.
 
Bir su firması, suyundaki uygunsuzluğu 4 hafta üst üste gideremezse ruhsatı iptal ediliyor. Firmanın uygunsuzluğunun kaynağı suya farklı bir su katılması şeklinde olduğunda, firma o markayı başka bir şekilde de kullanamıyor.”
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
02.04.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: damacana, elektronik takip, içme suyu, kaliteli su, su
Link: Güvenle içebilecek miyiz?




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız