Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  İçecek  »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tüketici köşesi
 Meyve suyu, şuruplar
 Kola, gazlı içecekler
 Su, Soda, Maden suyu
 Alkolü İçkiler
 Çay, Kahve
 Süt, Süt Ürünleri
 Şalgam
 Diğer içecekler

Alkol tüketimi unutkan yapıyor

Alkol içeren içeceklerin sürekli ve yüksek miktarlarda tüketilmesi tüm organların yanı sıra merkezi sinir sistemi üzerinde de çok ciddi yan etkilere neden oluyor

Hisar Intercontinental Hospital Nöroloji Bölümü Uzmanı Dr. Gülümser Kızıltaş Tokmak’la alkol kullanımının beyin üzerindeki olumsuz etkilerini anlattı:

Başlangıçta uyku hali, aşırı neşelilik durumu, hareketleri kontrol etmekte zorlanma, dengesizlik gibi etkiler olabileceği gibi, doz arttıkça bilinç bulanıklığı ve ölüme kadar giden yan etkiler ortaya çıkar.

Yapılan çalışmalar alkol tüketiminin beyinde nöron ölümünü tetiklediğini göstermiştir. Serebellum (beyincik) ve hipokampus (bellek merkezi) denilen beyin bölgeleri alkole en duyarlı alanlardır.

Özellikle beyincik kabuğunda bulunan purkinje adı verilen birtakım hücreler alkole en duyarlı hücrelerdir. Uzun süreli alkol kullanımı bu hücreler üzerinde bilgi alışverişini sağlayan uzantıların zarar görmesine, hücre içi organellerde genişlemeye, bu hücrelerin sayısında azalmaya, çalışmasında bozulmaya neden olur. Alkolün beyin hücreleri üzerindeki zararlı etkisi hücre ölümüne kadar giden bir dizi olayı başlatır.

Ayrıca yapılan çalışmalar göstermiştir ki, uzun süreli yüksek miktarda alkol kullanımının beyin hücre ölümünü tetiklemesindeki bir diğer sebep etanolün DNA tamirinde ve sentezinde yer alan esansiyel öncü maddelerin sentezinde kritik rol oynayan, karbon metabolizması üzerindeki zararlı etkileridir. Bu durumda DNA tamiri, yenilenmesi-sağlamlığının devamı sürdürülemeyeceği için sonuç; nöronların ölümüdür.

HAFIZAYI ETKİLİYOR

Gelişmekte olan çocuklarda kronik alkol kullanımı hipokampus denilen hafızadan sorumlu bölgeyi çok etkiler. Uzun süreli alkol kullanımında tiamın (b1) vitamini eksikliğine bağlı hafıza problemleri-dengesizlik-görme problemleri-kişilik değişikliği-halüsinasyonlar –uyanıklık kusuru ile karakterize Wernicke Ensefalopatisi denilen klinik tablo ortaya çıkar.

Uyanıklık kusurlarının olmayıp bellek kusurlarının daha ön planda olduğu bir diğer tabloya Korsakoff Sendromu (Organik ve inorganik maddelerle zehirlenme sonucu görülen bir zihinsel bozukluktur. Yakın geçmişteki olayları tam anımsamamak, olmamış durumları var olmuşçasına anlatmak, zaman, yer ve kişi için kavram bozukluğudur.) denir.

Fareler üzerinde yapılan birtakım çalışmalarda kronik alkol kullanımının yan etkilerine karşı B1 (tiamın) vitamini yanında C vitamini ve metionin denilen hormonunda etkili olabileceği gösterilmiştir.



posta.com.tr

Ekleme Tarihi
13.10.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Alkol tüketimi unutkan yapıyor
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız