Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Karpuz, Kavun »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 


Aydın'da karpuzlar tarlada kaldı

Aydın'ın Koçarlı ilçesindeki üreticileri, fiyatların düşmesi, ürünü toplama maliyetinin artması nedeniyle karpuzu tarlada bıraktı.

AYDIN - Aydın'ın Koçarlı ilçesinde Cincin mahallesindeki karpuz üreticileri, düşen fiyatlardan dolayı karpuzunu tarlada bırakmak zorunda kaldı.

Mahallede yaşayanları yüzde 60'ının karpuz üretiminden geçimini sağladığı Cincin Mahallesi'nde fiyatların düşmesi, alıcının olmaması ve toplama maliyetlerin artması nedeniyle karpuzlar tarlada kaldı.

Karpuzu toptan fiyatı yüzde 67 düştü

Karpuz üreticilerinden Koçarlı Ziraat Odası Meclis Üyesi Ahmet Koyuncu, gazetecilere yaptığı açıklamada Cincin karpuzunun Türkiye çapında bilinen bir ürün olduğunu, ramazan ayından önce toptan bir dönümlük tarlada toptan fiyatı bin 500 lira olan karpuzun şimdi dönümü 400-500 liraya satıldığını söyledi.

Koyuncu, şöyle konuştu:

"Şu anda Karpuz ekenler mağdur durumda. Karpuz, Türkiye genelinde bol olduğundan bugünlerde fiyatları düştü. Cincin bölgemizde 5 bin dönüme yakın alanda karpuz ekimi var. Karpuzumuz tescili olmadığı için özellikle mart ayında başka yerlerde çıkan karpuzları 'Cincin Karpuzu' diye satıyorlar. Aslında bizim Cincin karpuzlarımız haziran ayının 10'undan önce çıkmaz bu konuda biraz sahtekarlık yapılıyor. Bizim karpuzumuzun önce tescilini almamız lazım. Önümüzdeki yıllarda bunun için uğraşacağız."

Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Rıza Arslan ise karpuzun kilosunun tezgahta 20 kuruşa düştüğünü ama alıcısının çok az olduğunu belirtti.

"Fiyatlar dengelenmeli"

Tarladaki fiyatlarla, market fiyatlarının dengelenmesi gerektiğini savunan Arslan, "Çünkü marketlerde 65-70 kuruşa satılan karpuz, tarlada 20 kuruş. Sıcak hava ve karpuzla birlikte incir ve üzüm gibi meyvelerinde aynı anda piyasaya sürülmesi sıkıntıyı arttırdı" dedi.

Koçarlı Belediye Başkanı Mutlu Öztürk de bölgeye ait karpuzun tescillenmesinin şart olduğunu, bununla ilgili bir kooperatif kuracaklarını kaydetti. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
10.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: aydın, karpuz, tarla
Link: Aydın'da karpuzlar tarlada kaldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız