Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Seracılık »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
Kurtalan, tarım ve hayvancılık alanında önemli bir cazibe merkezi SERA 

"Kurtalan, tarım ve hayvancılık alanında önemli bir cazibe merkezi"
 
SİİRT - Siirt'in Kurtalan Kaymakamı Abdulhalim Can, ilçede Kırsal Kalkınma Programları kapsamında gerçekleştirilen projeler ile tarım ve hayvancılık alanında önemli gelişmelerin yaşandığını belirtti. Can, "Kurtalan ilçemiz, önemli bir cazibe merkezi haline dönüştü.” dedi.

Kurtalan ilçesinin tarım ve hayvancılık alanında gerçekleştirilen projelerle ilçenin hızlı bir kalkınma hamlesi içinde olduğunu anlatan Kaymakam Can, bu alanda uygulanan projeleri anlattı. "Tarım ve hayvancılık ilçemiz için lokomotif bir sektördür." diyen Can, "Tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi ve müteşebbislerin ve çiftçilerimizin ekonomik şartlarının iyileştirilmesi ve artırılması amacıyla yoğun bir proje çalışması başlattı. İlçemiz ekonomisinin can damarı olarak gördüğümüz tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için Valiliğimizin de büyük katkılarıyla, Kaymakamlık olarak her türlü desteği sağladık ve çok önemli projeler hayata geçirildi.” şeklinde konuştu.

Fıstık Bahçelerinin Tesis Edilmesi Projesi ile 45 çiftçinin yararlandığını kaydeden Can, şu bilgileri verdi: "Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi yüzde 80 hibe ile destekleniyor. Projeden 18 köyde toplam 45 çiftçi yararlanmış. Proje ile bin 412 dönüm arazi üzerine 33 bin 500 adet fıstık fidanı ekilmiş. Fıstık bahçelerinin etrafı korunaklı hale getirilmek üzere, 32 bin 500 metre tel örgü ve 6 bin 500 adet tel dikme kullanılarak, çiftçilerimize büyük bir destek sağlanmıştır."

KILIÇLI KÖYÜ SERA PROJESİ


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında, Kılıçlı köyünde 10 dekar arazi üzerinde 597 bin TL (Yüzde 50 hibe desteği) ile sera kurulumu gerçekleştirildiğini kaydeden Kaymakam Can, üretilen yaş sebzelerin il merkezi ve bölge illerine gönderildiğini bildirdi.

Sosyal Yardımlaşma Genel Müdürlüğü'nün Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi kapsamında 2 yıl geri ödemesiz, 6 yıl sıfır faizli kredi ile finanse edilen projesi hakkında da bilgi veren Can, "Bu proje, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Proje kapsamında Aksöğüt köyünde ikamet eden yardıma muhtaç 34 aileden oluşan kooperatife 34 ahır ve toplamda 136 adet simental ırkı gebe düve alımı yapıldı. Burada yaşayan vatandaşlar ekonomik olarak desteklendi ve her biri üretici konumuna geçerek, aile bütçelerine katkı sağladı." dedi.

GAP SÜT SIĞIRCILIĞI PROJELERİ İLE, HAYVANCILIK HIZLA GELİŞİYOR

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının GAP illerine yönelik Süt Sığırcılığı Hibe Programı kapsamında kabul edilen proje ile süt sağım ünitesine yüzde 40, hayvan alımına da yüze 40 hibe uyguladığını aktaran Can, şunları söyledi: "Kurtalan ilçe merkezinde kurulan işletmede süt sağım üniteleri tamamlanarak, 100 simental ırkı gebe güve Almanya'dan ithal edilerek alımı yapılmıştır. GAP Modern Süt Sığırcılığı Projesi kapsamında 700 bin TL değerindeki bu yatırıma, 249 bin TL'lik de çiftçimize, makine ve hayvan desteği sağlanmıştır.
Ayrıca Gözpınar beldesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının GAP illerine yönelik Süt Sığırcılığı Hibe Programı kapsamında kurulan işletmede ahır yapımı ve süt sağım üniteleri tamamlandı. 50 holştayn gebe güve alımı yapıldı. Ahır yapımına yüzde 30, süt sağım ünitesi ve hayvan alımı için de yüzde 40 hibe yardımı yapıldı."

NAR BAHÇELERİNİ GELİŞTİRME TESİSİ

Kurtalan Kaymakamı Abdulhalim Can, Diyarbakır, Batman Siirt Kalkınma Projesi kapsamında, Kurtalan ilçesine bağlı Bölüktepe, Akdem, Yayıklıve Kılıçlı köylerinde toplam 33 dönümlük alanda dört adet nar bahçesi tesisinin yüzde 50 hibe desteği ile kurularak, çiftçilerin hizmetine sunulduğunu söyledi.

Diyarbakır, Batman Siirt Kalkınma Projesi kapsamında demonstrasyon amaçlı projeler geliştirilerek yüzde 100 hibe desteği ile Yunuslar köyünde 10 dönümlük arazi üzerinde nektarin bahçesi tesis edildiğini kaydeden Can, Oyacık köyünde 8 dönümlük arazi üzerinde yüksek terbiyeli bağ tesisi, Kılıçlı köyünde 8 dönümlük arazi üzerinde Erik bahçesi tesisi kurulduğunu anlattı.

ULUKÖY HAYVAN SULAMA GÖLETİ

Uluköy ve civar köylerdeki büyük ve küçükbaş hayvanların sulama ihtiyacının karşılamaya yönelik olarak yapımı tamamlanan gölete 468 bin 509 TL harcandığını ifade eden Kaymakam Can, Bağlıca ve Yayıklı köylerinde mevcut bahçe-tarla yollarının stabilize yapılma işinin 2013 yılı yatırım programına alındığını açıkladı.

Köydes projeleriyle ilçedeki köy yollarının yüzde 98'lik bölümünün asfaltlandığını, ayrıca köylerdeki altyapı eksikliklerinin giderilmesi amacıyla birçok proje uyguladıklarını belirten Can, insan odaklı projelere de büyük bir önem verdiklerini ifade etti. Kaymakam Can, önümüzdeki aylarda Aile Destek Eğitim Merkezi ile Toplum Destekli Polis Büro Amirliği’nin hizmete gireceğini belirtti.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
19.11.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Kurtalan, tarım ve hayvancılık alanında önemli bir cazibe merkezi
Link: 'Kurtalan, tarım ve hayvancılık alanında önemli bir cazibe merkezi'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız