Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Seracılık »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 

Seracının Yeni Gözdesi Çilek

Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, Türkiye'nin 300 bin tonu aşan üretimi ile dünyada en fazla çileğin üretildiği üçüncü ülke haline geldiğini bildirdi.


Mustafa Satıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda yeni çeşitlerle ve modern tarım teknikleri sonucu yürütülen başarılı çalışmalar neticesinde çilek üretiminin hızla artış gösterdiğini söyledi.

Çileğin taze olarak tüketildiği gibi dondurmadan, reçel ve pasta yapımına kadar pek çok sektörde kullanılabildiğine dikkati çeken Satıcı, yetiştiği dönemde başka meyvelerin az olmasından dolayı çileğin daha da gözde haline geldiğini belirtti. Çileğin, taze meyvenin az olduğu dönemde yetiştiği için iyi gelir getirdiğine işaret eden Satıcı, Türkiye'de seracıların son dönemde çileğe yöneldiğini vurguladı.

Türkiye'de çilek üreten bir seracının, takip eden yıllarda da çilek ekimini sürdürdüğünü vurgulayan Satıcı, "Türkiye 300 bin tonu aşan üretimi ile dünyada en fazla çileğin üretildiği üçüncü ülke haline geldi. Dünya çileğinin yaklaşık yüzde 7'si ülkemizde yetişiyor. Avrupa'da ise İspanya ile en fazla çilek üreten ülke konumundayız. Dünyada Amerika 1 milyon 312 bin ton ile birinci sırada yer alıyor" dedi.

-Üretimde Mersin ilk sırada, Antalya ikinci-

Türkiye'de Mersin'in 142 bin ton çilek üretimi ile ilk sırada yer aldığının altını çizen Satıcı, Antalya'nın 33 bin 600 tonla ikinci sırada bulunduğunu, Aydın, Bursa ve Manisa'nın da önemli çilek üretim merkezleri arasında yer aldığını dile getirdi.

Türkiye'de çilek ihracatının geçen yıl bir önceki yıla oranla yüzde 3 artış gösterdiğini ifade eden Satıcı, Türkiye'nin en fazla Rusya Federasyonu'na çilek ihraç ettiğini, Rusya'yı Romanya, Bulgaristan ve Irak'ın takip ettiğini bildirdi.

Satıcı, teknolojik seraların artması ve lojistik imkanlarının gelişmesiyle çilek ihracatının daha da artacağını belirtti.

Antalya'nın Serik ilçesi Kadriye beldesindeki modern serasında topraksız çilek üretimi ve ihracatı yapan Hüseyin Kantoz ise topraksız üretim sayesinde fide başına 1 kiloya kadar ürün aldıklarını söyledi. Modern seralarda topraksız üretim ile çileğin işçilik masrafının çok düşük seviyede olduğunu kaydeden Kantoz, kalite açısından Türkiye'deki çileklerin çok iyi olduğunu dile getirdi. Kantoz, her sene çilek üretimini arttırdıklarını belirtti.
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
03.02.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Seracının Yeni Gözdesi Çilek
Link: Seracının Yeni Gözdesi Çilek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız