Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Seracılık »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
kutso 

Türkiye’nin sera alanlarının önemli bir bölümünün bulunduğu Antalya'nın Kumluca, Finike ve Demre ilçeleri, tarımsal ürünlerden 500 milyon dolarlık ihracat bekliyor. 

Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Başkanı Alaaddin Aytekin, 2003 yılında üç ilçenin 8 milyon dolarlık ihracatının, 2010 yılında 210 milyon dolara çıktığını belirterek, “Kumluca’da Tarım İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin kurulmasıyla üç ilçeden yapılan tarımsal ürün ihracatının 500 milyon dolara çıkmasını hedefliyoruz.” dedi.

Bölgede kontrollü ve iyi tarım uygulamaları konusunda büyük mesafe katedildiğine işaret eden Aytekin, tarımsal ürünlerin işlenerek daha fazla katma değer elde edilmesi gerektiğini vurguladı. Özellikle kurutulmuş domates, meyve ve salça gibi işlenmiş ürünlere yurt dışından büyük talep olduğunu aktaran KUTSO Başkanı, şöyle devam etti:
 
“Oda olarak bölgemizden ihracatın artırılması için yoğun çaba harcıyoruz. Bunun yanında, gıda güvenliği konusunda yürüttüğümüz çalışmalardan da olumlu sonuç alıyoruz. Alman GALAB firması ile zirai ilaç kalıntıları konusunda çalışmalar yapan laboratuvar kurduk. Laboratuvarımız, TÜRKAK’a akredite edilerek, kısa sürede referans sıfatını kazandı. Bu durum, AB yetkililerince de teyit edildi. Bu sayede ihracatta yaşanan sıkıntıları aştık.”
 
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekreteri Tuncay Engin ve Antalya Yatırım Destek Ofisi (YDO) Koordinatörü Alaattin Özyürek, Kumluca’da Ziraat Odası, Örtü Altı Sebze Üreticileri Birliği, Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) ile Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği yöneticileriyle bir araya geldi. Engin ve Özyürek, ekonomik kalkınma potansiyeli ve çözüm bekleyen sorunlarıyla ilgili Antalya’nın Kumluca ilçesindeki sivil toplum örgütleri ile bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Görüşmelerde, ilçede ürün çeşitliliğine gidilmesi, tarımsal ürünlerin katma değerinin artırılması ve yeni pazarların bulunması, Kumluca, Demre ve Finike ilçelerini kapsayan planlama ve bölgeden yapılan ihracatın artırılması ele alındı.
 
Toplantıya katılan Kumluca Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan, büyük kapasiteli soğuk hava depolarına ihtiyaç duyduklarını, ilçe olarak ürün çeşitliliğine gitmeleri gerektiğini söyledi. Kayhan, “Çeri domates, sarı biber, kapya biberi gibi ürünleri de üretebiliriz. Ürün çeşitliliği rekabet gücümüzü artırabilir.” dedi. 
 
"KUMLUCALI ÇİFTÇİ ZİRAİ İLAÇ KALINTISI KONUSUNDA BİLİNÇLENDİ"
 
Kumluca çiftçisinin zirai ilaç kalıntısı konusunda da oldukça bilinçlendiğini dile getiren Kayhan, büyük miktarda sebze ve meyve üreten ilçede tarımsal ürünleri işleyecek fabrika bulunmamasından yakındı. 
 
Kumluca Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Seyfi Arıkan ise Mart 2011’den 1 Ocak 2012’ye ertelenen Yeni Hal Yasası’nın, komisyoncuları ve üreticileri zor duruma sokacağını ileri sürdü. Yeni Hal Yasası’nda, rüsumun azaltılmasının belediyeleri kaynak sıkıntısına sokacağına dikkat çeken Arıkan, “Tüketim bölgesi hallerine aktarılacak bu kaynak, üreticinin bulunduğu yerdeki altyapı hizmetlerine katkı sağlayamayacak.” diye konuştu. Arıkan, ayrıca, Kumluca’ya dağılmış olan 5 halin birleştirilerek daha rekabetçi ve daha geniş ürün yelpazesi sağlayan yapıya kavuşturulması gerektiğini vurguladı. 
 
İlçedeki toplantıları değerlendiren BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin ise Kumluca’nın özellikle tarım alanında gösterdiği gelişmeden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Engin, tarımsal ürünlerin katma değerinin artırılması ve yeni pazarların bulunması konusunda Kumluca’daki kamu kurum ve kuruluşları, STK’lar ile işbirliği içerisinde hareket etmeye ve her türlü katkıyı sağlamaya hazır olduklarını kaydetti. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
06.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Kumluca, Finike ve Demre, 500 milyon dolarlık tarımsal ürün ihracatı hedefliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız