Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Seracılık »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
Çiftçiler seralarında sabaha kadar  

Çiftçiler seralarında sabaha kadar 'don' nöbeti tuttu

Antalya’nın Finike ilçesinde 3 gün devam edeceği tahmin edilen ‘don’a karşı yetkililerden üreticilere uyarı geldi. Bir yıl aradan sonra çiftçiler seralarında sabaha kadar 'don' nöbeti tuttu. Derecenin yer yer düştüğü Hasyurt, Turunçova, Sahilkent gibi beldelerde ise sera yetiştiricileri sobalarını yaktı.


Finike Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü (FGTHM) ve Finike Ziraat Odası (FZO) tarafından sera üreticileri, perşembe gününe kadar etkili olacak soğuk hava nedeniyle sera ürünlerinin dondan zarar görmemesi için uyarıldı. FZO ilçedeki tüm üreticileri SMS yoluyla ‘don’a karşı tedbirli olunmasını konusunda uyardı.

Seralardaki ürünlerin gece soğuktan etkilenebileceği yönünde üreticileri önlem almaları için uyardıklarını belirten FGTHM Müdürü Remzi Arslan, ayrıca ilçe ve belde belediyeleri aracılığıyla uyarı anonsları yaptırdıklarını söyledi. Arslan, yapılan uyarılarda, seralarda ısı derecesinin düşmesi halinde ısıtma ya da kullandıkları sistemi devreye sokmaları gerektiğine dikkat çektiklerini kaydetti. Arslan acil tedbirlerin yanı sıra üreticilerin tarım sigortalarından faydalanmasının üretici lehine olduğunu hatırlattı.

Son yıllardaki en soğuk günlerin yaşadığını ve 3 gün etkili olması beklenen hava şartlarının üreticiyi olumsuz etkileyebileceğini anımsatan FZO Başkanı Halil Sarıçobanoğlu da, üreticilerin meteoroloji uyarılarını dikkate aldığını ve tedbir almaya çalıştığını ifade etti. Sarıçobanoğlu, “Oda olarak da kayıtlı tüm çiftçileri mesaj göndererek uyardık.” dedi.

“Üretici seralardaki ürünü bütünüyle olmasa da ilkel ısıtma yöntemleri ya da yağmurlama yaparak donma tehlikesini bertaraf etmeye çalışıyor. Ancak eksi 3 dereceye kadar düşmesi beklenen bu soğuklarda narenciye bahçelerini korumak için dua etmekten başka şansımız yok.” diyen FZO Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, don’a karşı seralarda ürünlerin korumak isteyen üreticilerin çeşitli yöntemler uyguladıklarını söyledi.

Domates yetiştiricilerinden Hasyurtlu üretici Mehmet Kocakaya da, 3 gün devam edeceği yönünde aldıkları ‘don’ haberinden dolayı sabaha kadar serada beklediklerini belirtti. Gece serada derecenin iyice düşmesinden dolayı soba yaktıklarını dile getiren Kocakaya, “İlk gün sabaha kadar ayakta kaldık. Soba yaktık. Yağmurlaması olan arkadaşlarımız onları çalıştırdı. Akşam dereceler düşüktü. Dışarıda 1,5 ila 2 dereceyi gördü. Soba yakarak 3 ila 5 derece arasında havayı sabitledik. 2 gün daha böyle hazır bir şekilde seraları bekleyeceğiz.” diye konuştu.

Merkeze bağlı Yalnız köyünde marul üreticiliği yapan Mehmet Türkay ise ‘don’ tehlikesi nedeniyle ürünlerinin zarar görmediğini ifade etti. Türkay, “Marul don tehlikesinden kolay kolay etkilenmez. Gece don’a maruz kalsa da sabah güneşle birlikte don çözülür. Ama yine de tedbiri elden bırakmıyoruz.” dedi.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
09.01.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: sera,don nöbeti,antalya
Link: Çiftçiler seralarında sabaha kadar 'don' nöbeti tuttu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız