Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Kivi »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
Fındık zurufu 

Fındık zurufu, elma ve kivi bahçelerinde kompost olarak kullanılacak
 
 

SAMSUN (CİHAN)- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan 'Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması' kapsamında Samsun’da “fındık zurufundan kompost üretimi” çalışmalarına başlandı.

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Samsun İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğiyle yürütülen, proje kapsamında Terme, Çarşamba, Salıpazarı, Ayvacık, Tekkeköy, Ondokuzmayıs ve Atakum ilçeleri pilot ilçeler olarak tespit edildi. Terme Ziraat Odası Başkanlığı’nın da makine-ekipman desteği verdiği projede Araştırma-Yayım-Çiftçi bağının güçlendirilmesi amacına yönelik projelerden Fındık Zurufu Kompostunun bazı meyve türlerinde toprak düzenleyici ve besin maddesi olarak kullanımının yaygınlaştırılması projesi iş planı çerçevesinde, kompost üretimi için çalışmalara başlandı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, il genelinde 1 milyon dekar civarında Fındık üretim alanı olduğunu, Fındığın patozla tanelenmesi esnasında 1 dekar alandan ortalama 25 kilogram zuruf elde edildiğini, toplamda ise 25 bin ton zuruf elde edilebileceğini söyledi.

Enstitüye bağlı Ambarköprü Deneme İstasyonu’nda fındık zurufu parçalama işlemlerine başlandığını hatırlatan Proje Koordinatörü Dr. Gülen Özyazıcı, kompostlama sürecinde ayrışma evresini hızlandırmak, toprak asitliğini dengelemek maksadıyla şlam ve yanmış çiftlik gübresinin belirli oranlarda karışıma dahil edildiğini söyledi. Fındık, Elma ve Kivi üretim alanlarında yapılacak kompost uygulamaları için örnek bahçelerin belirlendiğini vurgulayan Özyazıcı, “Bu alanlarda ağaçlar numaralı levhalarla işaretlendi, toprak örneklerinin alınarak özellikle toprak yapısı bakımından sorunlu bahçeler tespit edildi, bu arazilerin kompost uygulaması öncesinde fiziksel ve kimyasal niteliklerinin yapılacak analizlerle belirlenecek, kompost uygulamasından sonra ise hasat verim ve kalite özellikleri ile toprakların fiziksel ve kimyasal özellikleri yeniden ölçülerek, uygulamadan kaynaklanan fark üreticilerle ve kamuoyu ile paylaşılacak. Aynı alanlarda yapılacak 2 uygulama ile nitelikli, ölçülebilir ve gözlemlenebilir sonuçların elde edilebilecek.” dedi.


CİHAN

Ekleme Tarihi
29.03.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Fındık zurufu,
Link: Fındık zurufu, elma ve kivi bahçelerinde kompost olarak kullanılacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız