Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Kivi »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 


Kivide Erken Hasat Uyarısı
 
 
 
TRABZON (İHA) - Trabzon Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sabri Topbaş, kivide erken hasat yapılmasının zararlı olduğunu vurgulayarak kivi üreticilerini zamanında hasat yapmaları konusunda uyardı.
 
  
Üreticilerin hasat zamanını belirleme konusunda İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri’nden yardım almalarını isteyen Topbaş, kivide hasat zamanının meyve suyundaki suda çözünür kuru madde (S.Ç.K.M.) miktarına bakılarak belirlendiğini söyledi.
 
 
“Bölge hasadın Ekim ayı sonu ile Kasım ayı başlarında yapılabileceği söylense de, unutmayalım ki hasadı meyvenin çeşidi, iklim faktörleri, rakım, yer-yöney gibi faktörler belirlemektedir” diyen Topbaş “Kivinin hasat edilebilmesi için suda çözünür kuru madde miktarının yüzde 7-9 arasında olması gerekir.Bu değerlerin altında yapılacak olan erken hasat sonucunda; meyvedeki kuru madde miktarının istenilen düzeye gelememesine, meyvede sulanmaya, meyvenin dış yüzeyinde buruşmaya, meyvede hızlı yumuşamaya,renk bozulmalarına, depolama süresinin kısalmasına, tat ve aromanın istenilen düzeyde olmamasına, dolayısıyla meyvenin dayanma süresinin azalmasına neden olur. Bunun sonucu da ürünün istenilen nitelik ve kalitede tüketiciye sunulma imkanını ortadan kaldıracaktır. Dolayısıyla bu ürünü satın alan tüketiciler erken hasadın meydana getirdiği bütün bu olumsuzluklarla karşılaştığında, bir daha kivi meyvesini satın almayacaktır. Bu da bölgemiz açısından önemli bir yer tutan kivi yetiştiriciliğine darbe vurmak demektir” dedi.
 
Topbaş, Trabzon merkez köylerinde ve ilçelerinde 7-10 Ekim 2013 tarihleri arasında yapılan ölçümler sonucunda kivideki kuru madde oranlarının yüzde 4,5-yüzde 5,2 ve yüzde 5,8 olduğunun tespit edildiğini ve bu değerlere bakıldığında kivi hasadının henüz gelmediğinin görüldüğünü söyledi.
 
 

Ekleme Tarihi
11.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Kivi, Erken Hasat Uyarısıi kivi hasadı, hasat
Link: Kivide Erken Hasat Uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız