Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Kivi »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 

Türkiye'nin kivi merkezi Yalova’da hasat başladı 

Türkiye kivi üretiminin yüzde 45'lik bölümünü elinde tutan Yalova'da kivi hasadına başlandı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Yalova İl Müdürü Selim Karahan, üretim sürecinin her aşamasını takip ettiklerini söyledi.


Türkiye'yi kivi ile tanıştıran ve halen üretimin yüzde 45'lik bölümünü elinde tutan Yalova'da kivi hasadına başlandı. Bahçelere giren üreticiler, olgunlaşan kivileri toplayarak, kasalarla soğuk hava depolarına göndermeye başladı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Yalova İl Müdürü Selim Karahan, üretim sürecinin her aşamasını takip ettiklerini ve rekoltenin artması için ileri tarım tekniklerini kullandıklarını söyledi.

Yalova olarak açık alan yetiştiriciliğinde en çok katma değeri kividen elde ettiklerini ifade eden İl Müdürü Selim Karahan,”Çok az taban arazisi bulunan Yalova'da yaklaşık 4 bin dekar alanda kivi üretimi gerçekleştiriliyor. Geçen yıl ki rekoltemiz 12 bin tondu, ülkeden üretilen 32 bin ton kivinin yüzde 45'lik bölümünü ise Yalova üretiyor. Maksadımız ilimizdeki üretim alanlarını arttırıp, ileri üretim tekniklerini kullanarak rekolteyi de daha yukarılara çekmek. Yine kivinin sürdürülebilirliğini sağlayacak olan muhafaza kapasitesini de arttırmak istiyoruz. Şu anda yılda 55 bin ton olan depolama kapasitesini artırma hedefimiz var. Bunu sağlamak için soğuk hava depolarının yapımına yüzde 50 hibe desteği veriyoruz. İlerleyen süreçte Yalova kivinin fiyatının belirlendiği il olacak. Kivi borsasının da Yalova'da kurulmasını istiyoruz" dedi.

Türkiye'nin en büyük kivi üreticisi olan Yalova'da en fazla üretim alanına sahip olan İsmail Fidan ise; elde ettikleri kazançtan son derece memnun olduklarını dile getirerek, "Kividen elma ve şeftaliye göre birkaç kat daha fazla para kazanıyoruz. Kivi üretimine yönelik bahçe tesisi biraz masraflı olsa da, daha sonraki zamanlarda masraflar düşüyor. Kivi yetiştiricileri olarak halimizden memnunuz" diye konuştu.

Taşköprü beldesine kurulan soğuk hava depolarında kiviler; otomatik sistemli makinelerle tek tek ebatlarına göre ayırılıyor. Yüzlerce kişiye istihdam sağlayan bu sektörün her geçen gün geliştiğini dile getiren yetkililer, "Depolarımızı Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün verdiği yüzde 50 hibe desteği ile kuruyoruz. Kiviler buraya geliyor. Kurulan yeni sistem boylama makineleriyle kiviler önce tüylerinden arındırılıyor, sonra boylanarak kasalara yerleştiriliyor. Buradan da Türkiye'nin her yerine gönderiliyor" şeklinde konuştu.











http://www.tarimtv.gov.tr

Ekleme Tarihi
07.11.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: kivi merkezi Yalova
Link: Türkiye'nin kivi merkezi Yalova’da hasat başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız