Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Kivi »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 

 
Doğu Karadeniz’de kivi rekoltesi düşük
 
 
RİZE - Rize Ziraat Odası Başkanı ve Kivi Birliği Başkanı Nevzat Paliç, bu yıl kivi rekoltesinin düşük olacağını söyledi.

Paliç, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 10 Kasım itibariyle kivi hasadının başladığını hatırlatarak “Alımların başlamasıyla fiyat belirlemesi Tarım Kredi Kooperatifi tarafından yapıldı. Kivi alımlarına Tarım Kredi Kooperatifi 1 lira 65 kuruştan başlamıştır. Üreticilerinin mutlaka ziraat odamıza kivileri bildirmeleri ve kivi kasalarını alması gerekiyor. Bu yıl kivinin rekoltesi düşük ama kalitesi yüksek. Kısacası bu yıl yeterli kivi yok. 2012 yılında Trabzon’un doğusundan Sarp'a kadar olan bölgede 15 bin tonluk bir rekoltemiz vardı. Bu yıl ise 5 ile 7 bin ton arasına bir kivi rekoltesi bekliyoruz ama rekolte azalırken bu yıl kalite arttı." dedi.

Kivinin ihracatının tonunda 600 dolar gümrük vergisi uygulandığını vurgulayan Paliç, "Buna rağmen kivinin kilogram fiyatı az. Bu ucuzluğun sebebi ise bölgede yeteri kadar kivi deposunun olmayışı. Bir an önce kivi deposunun yapılarak hizmete sokulması gerekiyor. Üreticilerimiz erken hasat yapınca fiyat düşüyor. Satamayacağım endişesi ile hasadı bir an önce yapıyor. Üreticilerimiz acele etmesin. Bu ay sonuna kadar hava şartlarının iyi olması nedeniyle kiviyi dalında bırakabilir. alıcı gelmeden kiviyi toplamasın." diye konuştu.

Paliç, kivinin geleceği için artık kendilerinden başka bazı sivil toplum örgütlerinin de elini taşın altına sokması gerektiğini sözlerine ekledi.
 
 
 
 
 (CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
12.11.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Doğu Karadeniz, kivi rekoltesi, düşük, kivi, rekolte
Link: Doğu Karadeniz’de kivi rekoltesi düşük




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız