Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Kivi »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 


Kivi, Doğu Karadeniz çiftçisinin ek gelir kapısı

Doğu Karadeniz'de çay ve fındıktan sonra üretici için en büyük ek gelirin kivi yetiştiriciliğinden sağlandığı bildirildi.

RİZE - Doğu Karadeniz'de çay ve fındıktan sonra üretici için en büyük ek gelirin kivi yetiştiriciliğinden sağlandığı bildirildi.

Rize Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Nevzat Paliç, AA muhabirine, kivi üretiminin Türkiye'de 25 yıldır yapıldığını, yılda 40 bin ton üretim, 70 bin tonun üzerinde tüketim gerçekleştirildiğini belirterek, Yalova, Adapazarı, Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon'un doğusundan Sarp'a kadar üç bölgede kaliteli kivi üretildiğini ifade etti.

Bu bölgeler içerisinde en kaliteli üretimin Doğu Karadeniz'de yapıldığını savunan Paliç, "İklim şartları ve rutubetin çok olması, bu bölgedeki kivi üretimine kalite sağlıyor. Bölgede kaliteli kivi üretmemize rağmen alanın az, arazinin de engebeli olması nedeniyle yeterli üretimi yapamıyoruz" dedi.

Paliç, kivinin istediği tüm şartların Doğu Karadeniz'de bulunduğunu ancak bu yıl 29-30 Mart tarihlerindeki kar yağışı nedeniyle kivinin olumsuz etkilendiğini vurgulayarak, "Kiviler çiçek açmıştı ama don olmasından dolayı kivilerimiz kurudu. Yeni yeni kivilerimiz açmaya başladı. Bu don olayının kivimizi yüzde 25 civarında etkileyeceğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Kivi üretimindeki zorluklar ve yaşanan sıkıntılar nedeniyle kivinin beklenen üretim düzeyine ulaşamadığını kaydeden Paliç, şöyle devam etti:

"Bölgemizde arazilerimiz engebeli, çaydan başka tarım ürünü yetiştirmek mümkün olmuyor. Düz arazilerimizin de sadece yüzde 10'unda kivi üretimi yapılabiliyor. Kivi, alternatif tarım ürünü olamadı sadece yan gelir olabildi. Doğu Karadeniz'de çiftçilerin çaydan sonra en büyük ek geliri kividir. Bölgemizde kivimizi muhafaza edecek depo olmayışı, kivi üretimini önemli ölçüde etkiledi. Bu durum aynı zamanda kivinin fiyatını da düşürüyor. Birçok vatandaşımız zorluklar nedeniyle kivisini mecburen söktü. Kivi çok değerli bir meyve olmasına rağmen üreticimiz gereken desteği alamazsa üretiminden vazgeçiyor."

"Kivi üretimi için para kazanılması şart"

Doğu Karadeniz'de 60 bin ton civarında kapasite bulunduğunu anlatan Paliç, "Vatandaşlarımızın kivi üretimi yapabilmeleri için bu işten para kazanmaları gerekiyor. Yapan kazanacak ki onu gören komşusu da yapsın. Kivi fiyatının çok düşük kalması, bu ürünü saklayacak veya bekletecek depomuzun olmayışı, kivi satın alan tüccarın insafına kalıyor. Alıcılar olumsuz etkenleri göz önüne alarak fiyatı düşük tutuyor" diye konuştu.

Bu tür durumların, kivi yetiştiren insanların üretim yapmaktan vazgeçmesine neden olduğunu dile getiren Paliç, şunları kaydetti:

"Üreticimiz kivisini kesiyor ve eskiden o arazisinde ne yapıyorsa ona dönüyor. Bu da kivinin hak ettiği değere ulaşmasını engelliyor. Kivi hak ettiği değeri aldığı zaman, gerekli soğuk hava depoları olduğu zaman, pazarlama imkanlarının iyileştirilmesiyle kivi üretimi yapacak çiftçileri bulabiliriz. Vatandaş ürettiğini değerinde sattığı zaman kiviye ancak o zaman geri dönüş olur ve kivi değer bulur."

Nevzat Paliç, kivinin yanında mavi yemiş yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmaya çalışıldığını ancak altyapı eksikliği nedeniyle zorluklar yaşandığını sözlerine ekledi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
13.05.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: kivi, doğu, karadeniz, üretim, gelir
Link: Kivi, Doğu Karadeniz çiftçisinin ek gelir kapısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız