Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Kivi »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 


Susuzluk kivileri etkiledi

Dünya’da sadece 40. paralel üzerinde yetiştirilebilen kivi üretiminin Türkiye’deki merkezi olan Yalova’da yaşanan su sıkıntısı kivi üreticilerini kara kara düşündürüyor.


Sürekli sulama gerektiren kivi bahçelerinin tek umudu yapılması planlanan barajlar. Dünyada sadece 40.paralelde yetişen kivi meyvesinin Türkiye’deki üretim merkezi Yalova’nın başı susuzlukla dertte. Dünya’da yaklaşık 2 milyon 500 bin ton kivi olduğunu dile getiren Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı Türkiye’de bu yıl kivi üretim rakamlarının düştüğüne dikkat çekerek yaşanan don olaylarının kivi fiyatlarını arttıracağını dile getirdi. Türkiye’nin kivi üretimiyle 25 yıl önce tanıştığını ifade eden Tunalı,
 
“Kivi dünyada ilk defa Çin’de ormanda bulunan bir meyvedir. Çin’de, ormanda bulunan bu meyveyi ilk defa Yenizellandalılar islah etmiştir. Ülkemizde ise 25 yıldır kivi üretimi yapılıyor. Dünyada yaklaşık 2.5 milyon ton kivi üretimi var. Bunun büyük bir kısmını Çin üretiyor. Çin bunu nüfusunun fazla olmasından dolayı yurt dışına satamıyor. Kiviyi yurt dışına ihraç eden ülkeler ise İtalya, Şili ve Yenizellandadır. Bizim ülkemiz yaklaşık 25*30 bin ton civarında üretim var. Tüketim miktarı ise 70 bin ton. Türkiye’deki kivi’nin yaklaşık yüzde 75’i bu yıl Yalova bölgesindendir” dedi.
 
“KARADENİZLİ ÜRETİCİLER VERİM ALAMADI”

Karadenizli kivi üreticilerinin bu yıl talihsizlik yaşadığına değinen Tunalı, “Karadeniz bölgesinde bu yıl don olduğundan dolayı üretim 5 bin ton civarında kalmıştır. Yalova bölgesinde ise 20 bin ton civarındadır. Ağırlıklı olarak Yalova Altınova bölgesinde üretim yapılıyor. Geçen yıla göre ülkemizde üretim miktarı düştüğü için kivi fiyatlar üreticiden 2 lira 30 kuruş civarında çıkmaktadır. Tabi bunun üzerine depolama maliyetleri de eklenmelidir. Bölgemizde dünya standartlarında kivi üretimi yapılıyor. Yalova bölgesinde 3 bin dönüm arazide kivi üretimi vardır” dedi.
 
“BARAJ YAPILDIĞINDA RAHATLAYACAĞIZ”

Modern yöntemlerle üretim yapıldığına dikkat çeken Tunalı, “1 dönüm arazide 80 ağaç bulunur. Bu ağaçların 10’u erkek 70’i dişidir. Bir dönüm açık araziden en büyük para kivi sayesinde kazanılıyor. 1 dönüm bahçeden 4 ton kadar bir üretim gerçekleşiyor. Kivi meyvesi sadece 40. paralelde yetişiyor. Türkiye’de Rize- Çanakkale hattında üretimi yapılıyor. Kivi meyvesi çok su isteyen bir ürün. Yaklaşık yıllık bin 100 milimetre suya ihtiyacı vardır. Yalova bölgesinde metrekareye 650 milimetre ortalama yağmur yağmaktadır. Geri kalan su ihtiyacını sondajlarımızla suyu çekerek veriyoruz. Yalova’da su sıkıntısı var fakat yapılması planlanan barajlarla kivi üreticisi daha da rahatlayacaktır” dedi.
 
 
 
 
 
(İHA)
 
 

Ekleme Tarihi
19.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: kivi, susuzluk,
Link: Susuzluk kivileri etkiledi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız