Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Ceviz »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 

Ceviz üretimimiz artacak

ODÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Karadeniz, önümüzdeki yıllarda ceviz üretimimizin gözle görülür ölçüde artacağını tahmin ettiklerini kaydetti.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, önümüzdeki yıllarda ceviz üretiminin gözle görülür ölçüde artacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Karadeniz, geçmiş yıllarda çeşitli nedenlerden dolayı Türkiye'nin ceviz üretiminin düştüğünü ancak son yıllarda yeniden atağa geçildiğini belirtti.

Cevizin önemli bir tarım ürünü olduğunu, kıymetinin mutlaka bilinmesi gerektiğini vurgulayan Karadeniz, "Türkiye'de ceviz yetiştiriciliği çok eskilere dayanmaktadır. Anadolu, Kafkas ve Balkanlar'da cevizin ilk defa burada üretildiğini bilmekteyiz. Daha sonra bu bölgelerden batıya doğru yayılmış" dedi.

Cevizin en çok üretildiği ülkelerle ilgili bilgi veren Karadeniz, şöyle devam etti:

"Dünyada cevizin üretim trendi artmaktadır. Çin, yılda bir milyon 750 bin ton ceviz üreterek ilk sırada yer almaktadır. Bu ülkeyi 550 bin ton üretimle Amerika Birleşik Devletleri, 450 bin ton üretimle İran izlemektedir. Türkiye ise yıllık ürettiği 200 bin ton cevizle dünyada dördüncü sırada yer almaktadır. 30 yıl önce Türkiye ikinci sırada yer alırken, önce ikinciliği ABD'ye, daha sonra üçüncülüğü İran'a kaptırdık ancak son yıllarda yapılan bazı projelerle üretimimiz artırılmaya çalışılmaktadır. Bu konuda kısmen de başarılı olduk. Önümüzdeki yıllarda ceviz üretimimizin gözle görülür ölçüde artacağını tahmin ediyoruz. Belki dünyadaki üretim sıralamamız değişmeyecek ancak en azından dördüncülüğü başka ülkeye kaptırmamış olacağız."

"Türkiye'de ceviz kıyımı yaşandı"

Karadeniz, Türkiye'de üretimin düşmesinde ceviz ağaçlarının kesilerek mobilya sanayisinde kullanılmasının etkili olduğunu ifade ederek, "Maalesef ciddi anlamda ceviz kıyımı yaşandı. Kütük tüccarları 1970'li yıllarda Anadolu'nun her tarafındaki ceviz ağaçlarını keserek mobilya, döşeme ve kaplama sanayinde kullandı. Dolayısıyla ceviz üretimimiz ciddi manada düştü. Şimdi yeniden aşılı ceviz üretimimiz artmaya başladı" diye konuştu.

Türkiye'de en çok ceviz üretiminin Denizli'de gerçekleştirildiğini bildiren Karadeniz, önümüzdeki yıllarda ciddi üretim rakamlarına ulaşılacağını düşündüğünü kaydetti.

Türkiye'de gerek ilkbahar gerekse erken gelen sonbahar soğuklarının cevizde ciddi zarara neden olduğunu dile getirerek, "Bunun için çeşit seçimine gidilmektedir. Cevizin yaygınlaşmasını, üreticilerimizin imkânları ölçüsünde bir iki dekarlık ceviz bahçesi kurmasını öneriyorum. Cevizi geleceğin meyvesi olarak görüyorum. Bu nedenle arazisi müsait olanların ceviz üretmesinde fayda var" diye konuştu.

(TARIM TV)
 
 

Ekleme Tarihi
11.10.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Ceviz üretimimiz artacak
Link: Ceviz üretimimiz artacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız