Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Turunçgil »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Fidan-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Sofralık ürünler
 Meyve suyu sanayi
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 


Yılın ilk narenciye hasadı Erzin'de yapıldı

Hatay'ın Erzin ilçesinde yılın ilk narenciye hasadı yapıldı. Bölgede ilk defa Erzinli çiftçi Abbas Demir'in yetiştirdiği 2 yaşındaki Early cinsi mandalinanın kilogramı dalında 1 liradan satıldı. Yılın ilk ürününü tanınmış bir marketler zinciri satın aldı.

Türkiye narenciye üretiminin yüzde 20'sini karşılayan ve bölgede narenciyenin başkenti diye bilinen Erzin'de, yılın ilk narenciye hasadı başladı. Ekim ve Kasım aylarında yetişen mandalina cinsine Okitsu'dan sonra daha erkenci bir cins eklendi. Early cinsi mandalina, rehası, sulu olması ve içinin kırmızı rengiyle dikkat çekiyor. Hürriyet Mahallesi'nde bulunan çiftçi Abbas Demir'e ait narenciye bahçesinde yapılan hasatta, işçiler yılın ilk ürününü dalından kesti. Sabah erken saatlerde başlayan kesimde özenle toplanan mandalinalar, kasalara yerleştirilerek kamyona yüklendi.

Yetiştirdikleri mandalinanın bölgede bir ilk olduğuna dikkat çeken çiftçi Abbas Demir, "Ben 25 yıllık çiftçiyim. Bu cinsi bir firmadan duydum. Bölgede ilk defa ben ektim. Aşısını kendimiz yaptırdık. Meyvenin kabuğu çok düzgün, rehası bol. 2 yaşındaki bir ağaç 15 kilo veriyor. Bu yaştaki başka çeşit ürün dahi vermez. Okitsu 4 yaşında. Satsuma 5 yaşında ama benim ektiğim Early cinsi 2 yaşında ürün verdi. Bu cinsin önü açık. Ben ektikten sonra ilçede bu meyveye karşı büyük bir ilgi oldu. Bu cinse büyük talep var. 20 bin fidan talebi olduğunu duydum. Burayı büyük bahçe sahipleri, firmalar gelip geziyor. Kimse bu ağaçların 2 yaşında olduğuna inanmıyor. Bu ağacın en büyük özelliği bodur olması." dedi.

Mandalinanın büyüklüğü, rehası ve sulu olması nedeniyle dalında 1 liradan satıldığına değinen Demir, "Dalında 1 liraya talep buldu. Ürünün boylu olması, 5 santimden aşağı olmaması nedeniyle. Bu mevsimde bu boyda mandalina cinsi bulmak mümkün değil. İnşallah bundan sonra böyle devam edecek. Kesim 1 Eylül itibariyle kesilebilir. İçi kırmızı, suyu güzel, bol tatlı bir meyve. Ben ürünümü tanınmış bir marketler zincirine sattım. Firma yetkilileri bahçemi defalarca gezdi. Ürünü çok beğendiler. Başkasına satmamam için kapora da aldım. Bugün ürünümüz kesiliyor. Buradan fabrikaya gidecek, orada işlenip temizlendikten sonra marketlerde satılmaya başlanacak." diye konuştu.

Uzun yıllardır işçi elciliği yaptığını belirten Sıddık Ersen, "Yılın ilk ürününü bugün kesiyoruz. Ben de bu cinsi ilk defa görüyorum. Ağaç küçük olduğu için işçiye hiçbir zorluğu yok. İşçi büyük ağaçlarda oldukça zorlanıyor. Ama bu ağaçlarda hiç bir zorluk yaşamıyoruz. İşçilerimiz oldukça rahat bir ortamda çalışıyor." ifadelerini kullandı.

İşçilerden Fatma Ersen de "Biz yevmiyeyle çalışıyoruz. Geçimimizi böyle sağlıyoruz. Eylül'de başladığımız işimiz nisan ayına kadar sürüyor. Mandalinanın dışı yeşil olmasına rağmen içi kırmızı ve sulu. Albenisi olan bir meyve. Ben de ilk defa gördüm. Tadı oldukça güzel. Fazla yorulmadan meyveleri kesiyoruz." şeklinde konuştu.
 
 
 
 
 
 
 
(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
02.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: narenciye, hasat, Erzin
Link: Yılın ilk narenciye hasadı Erzin'de yapıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız