Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Turunçgil »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Fidan-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Sofralık ürünler
 Meyve suyu sanayi
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 


Limonun "ateşi" düşüyor

Geçtiğimiz günlerde zam şampiyonu ilan edilen ve kilogramı 10 liraya kadar çıkan limon, yeni mahsulün hasat edilmesiyle 2-3 lira aralığına kadar geriledi.

MERSİN - Haziran ve temmuz ayında zam şampiyonu olmasıyla gündeme gelen limon, fiyatların düşmesiyle tüketicinin yüzünü güldürmeye başladı. İhracattaki artışın ardından iç piyasada değeri katlanan limonun yeni mahsulü çarşı ve pazardaki yerini almaya başlamasıyla fiyatlardaki artış yerini düşüşe bıraktı. Daha önce kilogramı 10, tanesiyse 1 liraya kadar yükselen limon, Mersin'deki çarşı ve pazarlarda kilogramı 2 ila 3 lira arasında değişen fiyatlarda alışveriş torbalarında yer edinir hale geldi.

Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği Sektör Kurulu ve Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, yaptığı açıklamada, geçen yıl 353 bin ton olan limon ihracatının yüzde 18 artarak bu yıl ağustos ayı sonu itibariyle 417 bin tona ulaştığını hatırlattı.

İhracattaki artışın ardından iç piyasada fiyatların tavan yaptığını ifade eden Kaçmaz, şöyle devam etti:

"İç piyasadaki fiyat artışı, yeni sezon ürünlerin piyasaya çıkmasıyla gerilemeye başladı. Yeni sezon ürünlerinin tam anlamıyla Eylül ayının ikinci yarısında pazarlarda yer edineceği düşüncesiyle fiyatların daha normal seviyeye dönmesini bekliyoruz. Eylül ayının ikinci yarısında limon ihracatı ve hasadı tam anlamıyla başlayacak."

Üreticinin sevinci kısa sürdü

Haziran ve temmuzda artan limon fiyatlarının üreticisinin yüzünü güldürdüğünü hatırlatan Kaçmaz, fiyatların düşmesiyle sevincin kısa sürdüğünü kaydetti.

Fiyat artışının üretici açısından olumlu bir gelişme olduğunu aktaran Kaçmaz, "Piyasanın tamamen böyle seyretmesini hesaplamak doğru değil. Çünkü yeni ürünlerin piyasaya girmesiyle bu fiyatların normal seyrine gireceği belliydi. Bir ay öncesinin fiyatlarıyla değerlendirdiğimizde şu anda limonun fiyatında büyük ölçüde düşüş var, tabi bu da normal bir durum. Yeni mahsu devreye girdi, stoklar artık devreden çıktı, fiyatlar da normale döndü" diye konuştu. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
06.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: limon, fiyat, üretici, indirim, Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği, Kemal Kaçmaz
Link: Limonun 'ateşi' düşüyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız