Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Elma »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Fidan-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Sofralık ürünler
 Meyve suyu sanayi
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 

"Uzun elma" markalaşma yolunda
 
 
Kars'ın Kağızman ilçesinde yetiştirilen ve aromasının yanı sıra şekliyle ön plana çıkan uzun elmanın patenti alınarak, tescillenecek

Kağızman ilçesinde yetiştirilen ve aromasının yanı sıra şekliyle ön plana çıkan uzun elmanın patenti alınarak, tescillenmesi hedefleniyor.

Sadece Kağızman ilçesi ile Sarıkamış'ın Kalebaşı köyünde yetiştirilen ve şekliyle dikkati çeken elmanın, tescillenerek marka şeklinde Türkiye pazarına açılması için çalışmalar devam ediyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Düzgün, Kağızman ilçesinde yetiştirilen uzun elmanın hasadına başlandığını belirterek, bunu markalaştırmayı hedeflediklerini söyledi.

Türk Patent Enstitüsü'ne yapılan başvurunun değerlendirmeye alındığını vurgulayan Düzgün, şunları kaydetti:

"Uzun elmanın patentinin alınması için gerekli çalışmaları yaparak, başvuruda bulunduk. Patenti alındıktan sonra Kağızman ilçemizde ve Sarıkamış'ın Kalebaşı köyünde yetişen elmaların, bölge insanın bir araya gelerek kuracağı kooperatifler aracılığıyla pazarlanmasını hedefliyoruz. Bu anlamda da pazar sıkıntısının olmayacağını düşünüyoruz. Böylece uzun elma hak ettiği değeri bulacak."

Düzgün, müdürlük olarak üreticilere pazarlama konusunda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti.

Sarıkamış Ziraat Odası Başkanı Nesim Gök de, uzun elmanın Kağızman'a özgü olduğunu vurgulayarak, "Bu ilçe dışında sadece Sarıkamış'a bağlı Kalebaşı köyünde yetişiyor. Burası da Kağızman'a sınır bir köy. Türkiye'de bin 300 rakımda böyle bir meyve yetişiyor" diye konuştu.

Söz konusun meyvenin bölgede "uzun elma" olarak bilindiğini anlatan Gök, "İçi yıldızlı elma olarak da bilinen meyveyi pazarlama konusunda üreticilerimiz ciddi sıkıntılar yaşıyor. Biz Sarıkamış Ziraat Odası olarak çiftçilerimizin yanındayız. Patent alınmasından sonra pazarlama çalışmasına başlayacağız" ifadelerini kullandı.

Kalebaşı Köyü Muhtarı Sami Turan ise, elmanın tatlı ve sulu olduğuna değinerek, "Kağızman ilçesi ile Kalebaşı köyü dışında hiçbir yerde yetişmiyor. Uzun elma, bölgeye özgü tadı ve kokusu olan ender bir lezzet" dedi.
 
 
(TARIM TV)
 
 

Ekleme Tarihi
25.09.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Uzun elma
Link: 'Uzun elma' markalaşma yolunda




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız