Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Armut »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Fidan-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Sofralık ürünler
 Meyve suyu sanayi
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 

 
Yumuşak çekirdekli armutta ateş yanıklığı tespit edildi

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Bitki Sağlığı ve Karantina Program ve Prensipleri doğrultusunda yaptığı numune araştırmasında, yumuşak çekirdekli armutta ateş yanıklığı tespit edildiğini açıkladı. Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, bilim adamlarının bitkiden alınan numuneyi incelemesiyle ortaya çıkan bitki hastalığının maksimum 37 derece sıcaklığındaki alanlarda ortaya çıktığını belirtti.

Hastalığın ilerlemesine bağlı olarak enfeksiyonun tüm sürgün, ana dallar ve gövdeye kadar yayılabildiğini ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, ateş yanıklığının tüm dünyada karantinaya tabi olduğunu söyledi. Yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarının en tahripkâr hastalığının ağaçlarda sürgün, ana dal ve gövdeyi hastalandırarak gelecek yıllardaki ürüne de etki edip ağacı kurutabildiği bilgisini veren Müdür Güven, bunun; özellikle armut, ayva ve elmalarda çok zararlı olduğunu kaydetti.

Yenidünya ve muşmula ağaçlarında ciddi enfeksiyonlar oluşturan hastalıkla ilgili mücade konusunda bilgi veren İl Müdürü Kadir Güven, “Yetiştiricilik tekniklerinden yararlanarak, konukçudaki duyarlılığı asgari seviyeye indirmek gerekmektedir. Doğru zamanda kimyasal uygulaması yaparak enfeksiyonun yayılması ve oluşması önlenebilir. Hastalıkla bulaşan illerdeki resmi ve özel fidanlık ve anaçlıklar sürekli denetlenerek, hastalıklı bitkiler yakılarak imha edilmelidir. Hastalıklı çiçek demeti, sürgün ve dallar, enfeksiyon noktasının en az 30-40 cm altından kesilip çıkarılmalı ve hemen bahçeden uzaklaştırılarak yakılmalıdır. Bu işlemlerde kullanılan aletler, her seferinde daha önce belirtilen dezenfektanlardan birine batırılarak budama işlemleri sürdürülmelidir.” bilgisini verdi.

Bahçede dengeli gübreleme yapılmasını tavsiye eden İl Müdürü Güven, “Damla sulama tercih edilmelidir. Farklı dönemlerde çiçek açmaları nedeniyle, hastalık için uygun olan koşullarla çiçek döneminde karşılaşma şansları yüksek olan ve hastalığın yayılmasında önemli olan ateş dikeni, dağ muşmulası, akdiken, üvez, süs bitkisi olarak yetiştirilen elma, armut ve ayva bitkileri, sürekli kontrol edilmeli, mümkünse bahçe kenarlarından veya içinden sökülerek uzaklaştırılmalıdır. Ayrıca, hastalıkla bulaşık alanlarda hastalığın yayılmasında anlar rol oynadığı için arı kovanları bahçede bulundurulmamalıdır. Hastalığa karşı dayanıklı çeşit ve anaçlar seçilmelidir.” ifadelerini kullandı.  (CİHAN)

Ekleme Tarihi
04.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: armut, ateş yanığı
Link: Yumuşak çekirdekli armutta ateş yanıklığı tespit edildi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız