Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Fındık »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Fidan-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Kuru fındık, çerez
 Tatlı ve şekerlemeler
 Yağ sanayi
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 


Tüccar emanet fındığı istemiyor

Özellikle gurbete giden fındık üreticilerinin ve saklamaya yeri olmayan üreticilerin tüccara emanete verdiği fındık, tüccarın hem depo randımanını düşürüyor hem de yüksek fiyat aralıklarında zarara sokabiliyor.

Gurbetçilerin ve fındığını saklamaya yeri bulunmayan fındık üreticilerinin özellikle tercih ettikleri tüccara emanete vermek, tüccarın zararına. Bir çok tüccar emanete fındık almıyor diğerleri ise eş dost hatırına almak zorunda kalıyor.
 
Giresun’da fındık tüccarlığı yapan Yıldırım Kirez yaptığı açıklamada “Emanete verilen fındıktan bizim hiçbir karımız yok. Benim için önemli olan benim bu gün aldığım fındıktır. Vatandaşın fındığı benim dükkânımda emanet fındığı olsa bile ben o fındığı alınmış kabul etmiyorum. Ben o fındığın bedava bekçiliğini yapıyorum. Üretici bu fındığın hesabını ne zaman görürse, o gün almış olurum. 53 randıman fındık alıyorsun, fabrikaya gittiğinde 52,5 randımana düşüyor, yarım randıman kayıp oluyor. Bizim aslında alınan fındıktan fire düşmemiz lazım. Bunu üreticiye söylesek bunu pek kabul etmiyor. Emanet fındık aslında tüccar için bir yük. Bizim insanlarımız artık köyde durmuyor. Gurbete gidenler, şehirde saklayacak yeri olmayanlar mecburen ya satacak ya da emanete verecek. Köyde saklasa fındık hırsızları duvarı dahi kırıp çalıyorlar. Bu tür olaylar bizim kulağımıza geliyor. Bu sene 50 kilo fındık nereden baksan bir asgari ücret kadar. Sezon başında nemli fındıklar nemli diye işlem görüyor ama durdukça çürüyor, çürük fındık oluyor. Zaten bu çürük fındıklarda ambardaki diğer fındıkların randımanını düşürüyor. Bu gün bir randıman 300 lira, bir randıman düşmesi 3 bin lira zarar demek. Bu zararlar tamamen tüccarın sırtına kalıyor” dedi.  
 
 
 
 
(İHA)
 
 

Ekleme Tarihi
21.10.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: emanet fındık, fındık, tüccar
Link: Tüccar emanet fındığı istemiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız