Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Üzüm »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Fidan-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Taze ve kuru üzüm
 İçki-içecek sanayi
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
Sezonun ilk kuru üzüm ve inciri açık artırmayla satıldı 

Sezonun ilk kuru üzüm ve inciri açık artırmayla satıldı
 
 
 İZMİR - Tarımsal ürünlerde Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünleri olan ve Ege Bölgesi’nde 100 bin fazla ailenin geçim kaynağı olan kuru üzüm ve kuru incirde, sezonun ilk ürünleri İzmir Ticaret Borsası'nda (İTB) törenle işlem gördü.

Manisa’nın Alaşehir ilçesi üreticilerinden Selim Şahin Yaman’ın ürettiği kuru üzüm ile Aydın’ın Nazilli ilçesi üreticilerinden Ali Durdu’nun ürettiği kuru incir, açık artırma ile satışa sunuldu. Ürünlerin 100 kilosu, sembolik olarak kilosu 10 liradan, geri kalanı ise piyasa fiyatından satıldı. Kuru üzümüm kilosunu 105 liradan İTB, kuru incirin kilosunu da 85 liradan Ege İhracatçı Birlikleri satın aldı.

Borsa Üzüm Salonu’nda düzenlenen ‘2014 Yılı İlk Ürün Töreni’nde konuşan İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, 2013-2014 sezonu kuru üzüm için sorunlu bir yıl olurken, kuru incirde ise tarihi rekorların yaşandığını belirterek, “Olumsuz iklim koşullarının etkisi ile kuru üzüm rekoltesi geriledi ve hızlı fiyat hareketleri yaşandı. Kısacası kuru üzümde kazananın olmadığı bir sezonu geride bırakıyoruz. Kuru incirde ise üretim ve ihracatta rekor artış yaşandı. Yaklaşık 75 bin ton ihracat gerçekleştirildi, 250 milyon dolar döviz geliri elde edildi.” diye konuştu.

Kestelli, tamamlanmak üzere olan 2013-2014 sezonunda kuru incirde ve kuru üzüm ihracat gelirinin 700 milyon dolarla, geçtiğimiz sezon ile hemen hemen aynı seviyede olduğunu aktardı. İki üründe de 2014-2015 sezonunun hasadının başladığı bilgisini veren Kestelli, “Geleneksel rekolte tahmin çalışmalarını tamamladık. Heyetlerimizin arazi çalışmaları sonucunda, kuru üzümde üretimin 328 bin tona yükselmesini, kuru incirde ise geçen sezon gerçekleşen rekoltenin bir miktar gerisinde, 70 bin ton üretim bekleniyor.” dedi.

Kuru üzüm ve kuru incir için düzenlenen ‘2014 Yılı İlk Ürün Töreni’ne İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu ve Mehmet Ali Susam ile üreticiler katıldı. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
27.08.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Sezonun ilk kuru üzüm ve kuru inciri
Link: Sezonun ilk kuru üzüm ve inciri açık artırmayla satıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız