Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Üzüm »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Fidan-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Taze ve kuru üzüm
 İçki-içecek sanayi
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 


Türkiye kuru üzüm üretiminde birinci sırada

Türkiye, üzüm üretiminde Çin, İtalya, ABD, Fransa ve İspanya'nın ardından 6'ncı, kuru üzümde birinci.

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'nin toplam üzüm üretiminde Çin, İtalya, ABD, Fransa ve İspanya'nın ardından altıncı, kuru üzümde birinci olduğunu belirterek, üreticilerin emeklerinin karşılığını almaları, iyi bir sezon geçirmeleri ve üretimi artırma gayretlerinin desteklenmesi için sorunların çözülmesini istedi.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, üzümde bazı bölgelerde hasadın yapıldığını, İç Anadolu'da ise daha yeni yeni başlayacağını, bağlarda hasat tarihinin belirlenmesinde şeker oranı ölçümünün mutlaka yapılması, erken kesime izin verilmemesi gerektiğini belirtti.

Kuru üzümün depolanması ve nakledilmesinde kullanılan ambalaj malzemelerinin kaliteli ürünün muhafazası açısından önemli olduğunu vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

"Üretim ve işleme aşamasında kuru üzümün çuvallar yerine jüt çuvallar veya 200-400 kilogramlık çipli plastik kasalar ile nakliye ve depolanması yapılmalı. Pestisit, mikotoksin ve kalite analizlerinin yapılarak ürünün hasat sonrası sertifikalandırılması yapılmalıdır. Hızlı alternatif kurutma yöntemlerinin geliştirilmesi gerekir. Hasat zamanı kuru madde üzerinden tespit edilmeli ve farklı bandırma yöntemlerinin renk üzerine etkisine yönelik çalışmalar desteklenmelidir. Hasat tarihinin belirlenmesinde şeker oranı ölçümü mutlaka yapılmalı, erken kesime izin verilmemelidir."

Kuru üzüm pazarlamasında ve ihracatında önemli sorunlardan birinin de temizlik olduğuna işaret eden Bayraktar, ambalajlamada özellikle en büyük pazar olan Avrupa Birliği (AB) standartlarına uyum göstermek için çalışma yapılmasını istedi.

Çekirdeksiz kuru üzümde AB benzeri bir depolama kuruluşunun oluşturulması ve depolama maliyetinin desteklenmesi gerektiğini bildiren Bayraktar, "Ambalajlamada özellikle en büyük pazarımız olan AB standartlarına uyum göstermek için çalışmalar yapılmalıdır. Çekirdeksiz kuru üzümde AB benzeri bir depolama kuruluşunun oluşturulması ve depolama maliyetinin desteklenmesi gerekmektedir. Üzümde alternatif değerlendirme şekillerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Ürün ihtisas borsaları oluşturulmalı. Girdi fiyatları düşürülmeli, kuru üzüm üreten diğer ülke üreticileriyle rekabet edebilmesi için üzüm üreticisi desteklenmelidir" ifadesini kullandı.

Son 10 yılda Türkiye'de üzümde ekim alanlarının azaldığını, verim ve üretimin arttığını belirten Bayraktar, 2004'te 5,2 milyon dekar alanda 3,5 milyon ton üzüm üretimi varken, 2013'te 4,7 milyon dekar alanda 4 milyon ton üzüm üretimi gerçekleştirildiğini belirtti.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
15.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: TZOB, kuru üzüm, üzüm
Link: Türkiye kuru üzüm üretiminde birinci sırada




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız