Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Kayısı »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Fidan-Çeşit
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Taze ve kuru kayısı
 Tatlı ve şekerlemeler
 İçki-içecek sanayi
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 

Kuru kayısının fiyatı 50 lirayı buldu
 
 
 KAYSERİ - Bu sene soğuk havanın vurduğu kayısıda fiyatlar tavan yaptı. Piyasada az olması nedeniyle yaş kayısı 7 ile 10 lira arasında, kuru kayısı ise 15 ile 50 lira arasında değişen fiyatlardan satılıyor.

Yurdun birçok yerinde kuraklığın yaşanması ve mevsim dışı yaşanan soğuklar, meyve ağaçlarında verimin düşmesine neden oldu. Çiçekler henüz dalında donarak meyveye dönüşemedi. Bundan en çok kayısı ağaçları etkilendi. Kayısının ana vatanı Malatya’da birçok ağaç bu sezon meyve vermedi. Verimlilik yüzde 80 civarında düştü. Bu durum hem taze hem de kuru kayısı fiyatlarının beklenmedik şekilde artmasına sebep oldu. Bugünlerde Kayseri’de taze kayısı bulmak zor. Olan yerlerde ise 7 ile 10 lira arasında değişen rakamlardan satılıyor. Bir önceki sezona göre kuru kayısının fiyatı ise adeta tavan yaptı. Kalitesine göre daha önce 3 ile 10 liradan satılan kuru kayısının fiyatı 15-16 liraya kadar yükseldi. Yeni ürün kuru kayısının fiyatı ise altınla yarışır hale geldi. Bir esnafın, ’24 ayar’ olarak sınıflandırdığı kuru kaysının kilosu için 50 lira etiket belirlemesi dikkat çekti. Fiyatların aşırı derecede yükselmesi, ramazan sofralarının vazgeçilmezi kayısı hoşafının da daha az yapılmasına sebep oldu.

Piyasada taze ve kuru kayısının az olduğunu belirten esnaf, arz-talep oranında fiyatların bundan etkilendiğini ifade etti. Kayısı ağaçlarının 30 Mart gecesi soğuk aldığını anımsatan Ahmet Turan Ertunç, "Bundan dolayı da hem taze hem de kuru kayısının fiyatı çok arttı. Geçen yılın para etmeyen kayısıları bu yıl para ediyor. Vatandaş geçen sene 2 kilo alıyorsa bu sene fiyattan dolayı 1 kilo ya da 750 gram alıyor." dedi.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
03.07.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Kuru kayısı fiyatı
Link: Kuru kayısının fiyatı 50 lirayı buldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız