Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Kayısı »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Fidan-Çeşit
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Taze ve kuru kayısı
 Tatlı ve şekerlemeler
 İçki-içecek sanayi
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 


Kayısı fiyatında artış sürecek

"Dünya kayısı başkenti" olarak bilinen Malatya'da zirai don nedeniyle kayısı rekoltesindeki düşüşün ardından 3 kata varan fiyat artışının sürebileceği belirtildi.

ORDU - "Dünya kayısı başkenti" olarak bilinen Malatya'da zirai don nedeniyle kayısı rekoltesindeki düşüşün ardından 3 kata varan fiyat artışının sürebileceği belirtildi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar yaptığı açıklamada, geçen mart ayında etkili olan zirai donun birçok tarım ürününe zarar verdiğini ifade ederek, bunların başında kayısının geldiğini söyledi.

Kayısı fiyatlarının her geçen gün artış gösterdiğini belirten Bayraktar, şöyle konuştu:

"Zirai donun ardından ilgili bakanlığımızın bürokratlarıyla Malatya'ya gitme imkanımız oldu. Maalesef kayısının çok önemli bir bölümü dondan zarar gördü. Bu da kayısı üretimimizi olumsuz etkiledi. Fiyatların bugünlerde yukarıya çıkması bununla alakalı. Yıllar evvel yine çiçeklenme döneminde don olayıyla karşı karşıya kalmıştık. O zaman da biz hükümetimizden yardım istemiştik. Verilen desteklerle Malatya ekonomisi ayağa kalkmıştı. Bugünlerde yine Malatya ekonomisinin desteğe ihtiyacı olduğunu görüyorum."

Malatya'dan kayısı çekildiğinde ekonominin çöktüğünü dile getiren Bayraktar, "Kayısı yok. Bu durumdan sadece çiftçimiz değil bütün esnafımız olumsuz etkileniyor. Malatya ekonomisi felç olmuş durumda" dedi.

"Kayısı üreticilerinin mağduriyeti giderilmeli"

Bayraktar, kayısı üreticilerinin mağduriyetini gidermek adına bazı çalışmalar yaptıklarına değinerek, şöyle devam etti:

"Biz bu manada üreticilerimize destek verilmesini istiyoruz. İlk talebimiz nakit desteğinin yapılması yönünde. Bunun dışında çiftçilerimizin SGK ve elektrik idarelerine olan borçlarının yapılandırılmasını talep ediyoruz. Bu konuda çalışmalar sürüyor. Nakit yardım Malatya'ya ulaşmadığı ve üreticilerimizin borçları ertelenmediği takdirde çiftçimizin önümüzdeki yıl kayısı bahçelerine girme şansı olmadığı gibi sosyo-ekonomik yapı da bozulacaktır. Belki göçler de başlayacaktır. Biz hükümetimizden bu yardımları talep ettik. Umuyoruz ki bu yardımlar Malatyalı çiftçimize en kısa sürede ulaşır."

"Malatya kayısısının alternatifi yok"

Kayısı fiyatında bir miktar daha artış beklendiğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

Ads by OffersWizard×"Fiyat yüksek. Geçen seneyle kesinlikle mukayese edilemez. Bundan sonra da kayısı fiyatları bir miktar artış gösterebilir. Bu da çok doğaldır. Çünkü kayısı dünya ticaretinde önemli bir yere sahip. Ülke olarak bu konuda önemli bir rol oynuyoruz. Alternatifi yok. Alternatifi olmayınca, 'ben kayısı ithal ederim ve bu boşluğu doldururum' şansı yok. Zaten kayısıda ithalat mümkün değil. Bu sebeple kayısı fiyatları bir miktar daha yukarı çıkacaktır. Umarım don felaketi kayısı bahçelerinde kalıcı olmaz ve önümüzdeki yılların ürününe zarar vermez. Bundan da endişe duyuyoruz. İnşallah önümüzdeki yıl daha bol ve bereketli, verimli bir yıl geçiririz."

Şemsi Bayraktar, zirai don nedeniyle kayısı paketlerinin ortalama 10 ila 15 lira arasında değişen fiyatlardan satışa sunulduğunu sözlerine ekledi.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
07.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: kayısı, zirai don
Link: Kayısı fiyatında artış sürecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız