Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Şeftali, Nektarin »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Fidan-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Taze ve kuru ürünler
 Tatlı ve şekerlemeler
 İçki-içecek sanayi
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 


Epilepsi, sıtma, ağrıya karşı 'Afrika şeftalisi'

Afrika'da yetişen bir bitkinin doğal ağrı kesici olduğu keşfedildi. Birçok hastalığa iyi geldiği ortaya çıkan bitkinin morfin türevi olan Tramadol isimli ilaçla birebir benzediği ifade edildi.

Fransa'daki Grenoble Nörobilim Enstitüsü'nde görevli bilim insanları, Afrika'da yetişen ve "Afrika şeftalisi" diye adlandırılan bir bitkinin ağrı kesici özelliğine sahip moleküller içerdiğini keşfetti. Michel De Waard önderliğindeki ekip molekülün, tüm dünyada milyonlarca kişi tarafından ağrı kesici olarak kullanan ve tamamen sentetik olan Tramadol isimli ilaca birebir benzediğini ortaya çıkardı. Araştırmacılar sentetik bir ilacın molekülüne, ilk kez doğal bir kaynakta büyük miktarlarda rastladıklarını söyledi. Latince adı Nauclea latifolia olan ve Sahraaltı Afrika'da yaygın olarak bulunan bitki, Kamerun başta olmak üzere çok sayıda Afrika ülkesinde epilepsi, ateş, sıtma ve ağrı tedavisinde kullanılıyor. Aslında bir morfin türevi olan Tramadol ise, morfinden daha az yan etkiye sahip olduğu için tercih ediliyor.

KÖKTEN ANALİZ

Araştırmacılar, bitkinin kökünü analiz ederek ağrı kesici özelliğine sahip bileşenini izole etmeyi başardı. Sonuçların doğruluğundan emin olmak isteyen araştırmacılar, bitkiyi üç bağımsız laboratuvarda test etti ve yılın farklı dönemlerinde alınan örnekler, bitkinin içeriğindeki molekülün Tramadol'e birebir benzediğini doğruladı. Bitkinin içeriğindeki Tramadol oranının yüzde 0.4 ila yüzde 3.9 olduğu ve bu oranın, aktif madde olarak son derece yüksek olduğu belirtildi. Bitkinin Afrika'da en az 10 çeşidinin olduğunu söyleyen araştırmacılar, tam olarak hangi türlerin Tramadol içerdiğini anlamak için araştırmalara devam edeceklerini vurguladı. 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
28.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Epilepsi, sıtma, ağrıya karşı, Afrika şeftalisi
Link: Epilepsi, sıtma, ağrıya karşı 'Afrika şeftalisi'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız