Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Şeftali, Nektarin »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Fidan-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Taze ve kuru ürünler
 Tatlı ve şekerlemeler
 İçki-içecek sanayi
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 


Lapseki İlk Meyve Fidesi İhracatını Gerçekleştirdi

ÇANAKKALE (İHA) - Çanakkale’nin Lapseki ilçesine özgü şeftali ve kiraz fideleri ilk defa Bulgaristan’a ihracat yapılarak gönderildi.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından organize edilen çalışmalarda Lapseki kirazı ve şeftalisinin dünya markası olma yolunda patent alması için verilen mücadeleler dünya kamuoyunda da yankı buldu. Avrupa ülkelerinin de yoğun ilgi gösterdiği Lapseki şeftalisi ve kirazı için gerçekleşen ilk ihracatta Bulgaristan’a 5 bin adet kiraz ve şeftalisi fidesi gönderildi. Lapseki’nin önde gelen meyve üreticisi ve fide yetiştiricilerinden Hüsmen Okay, “İlk defa ihracat yapmanın şaşkınlığını yaşıyoruz” dedi.
 
Hüsmen Okay basın mensuplarına yaptığı açıklamada “Lapseki ilçesinde geçtiğimiz yılın başından buyana Kaymakamlık, Belediye, Tarım Müdürlükleri, Meyve Üreticileri Birliği, Ziraat Odası ve Çanakkale Onsekiz Mat Üniversitesi tarafından marka olma yolunda uzun uğraşlar verildi. Tat, aroma ve koku bakımından en kaliteli kirazın Lapseki ilçesinde yetiştirildiği sık sık gündeme geldi. Gerek yazılı gerekse görsel basından ilçemizdeki bu gelişmeleri yakından takip ettik. Fakat ilk defa Avrupa ülkelerinden ihracat talebi gelince şaşırdık. Gelişmelerin ve özveriyle yapılan çalışmaların aslında ne kadar ciddi boyutlara geldiğini yeni fark ediyoruz. Çok talep var. Avrupa’da sayamayacağımız bir çok ülke ile temas halindeyiz. Birden yoğun ihracat taleplerini nasıl karşılayabiliriz, bunların hesapları içerisine düştük. İlçemiz adına güzel bir gelişme. Artık Avrupalı devletlerde Lapseki şeftalisinden ve kirazından yiyebilecek ama bizim topraklarımızda yetişen meyvelerin tat ve aromaları daha farklı oluyor. İnşallah meyvecilerimiz içinde güzel bir ihracat yılı olur” dedi.
 
 

Ekleme Tarihi
01.03.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Lapseki, İlk Meyve Fidesi, İhracatını Gerçekleştirdi, meyve, şeftali, kiraz, ihracat
Link: Lapseki İlk Meyve Fidesi İhracatını Gerçekleştirdi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız