Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Şeftali, Nektarin »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Fidan-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Taze ve kuru ürünler
 Tatlı ve şekerlemeler
 İçki-içecek sanayi
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 

ŞEFTALİ HASADI BAŞLADI, 35 DERECE SICAKTA İŞÇİLERİN EKMEK KAVGASI


IHA


Bursa denilince akla ilk gelen meyvelerden olan şeftalide hasat hüzünlü başladı. Doludan etkilenen şeftaliler 40 kuruşa meyve suyu fabrikalarına verilirken, dolunun etkilemediği ürünler tarlada 1,80 ile 2 lira arasında müşteri buluyor. Güneydoğu'dan Bursa'ya gelen kadın işçiler ise gündeliği 45 liraya 35 derece altında Ramazana rağmen şeftali topluyor.
 
Geçtiğimiz günlerde dolunun vurduğu bahçelerde şeftali hasadına başlayan Gürsu’lu üreticiler zarardan dolayı toplayacak şeftali bulamıyor. Ramazan ayında şeftali hasadı yapan üreticiler sıcak hava koşullarından dolayı zor anlar yaşıyor.
Binlerce şeftali ağacının bulunduğu Bursa’da hasat mevsimi üreticilerin yüzünü güldürmedi. Ağaçlardan işçiler tarafından merdivenler yardımıyla toplanan şeftalilerin bir kısmı tarlada kilosu 1 lira 80 kuruş ila 2 lira liraya satılıyor. Dolunun vurduğu şeftaliler ise 40 kuruşa meyve suyu fabrikalarına olarak satılıyor.
 
Bursa’da üretilen şeftali Rusya başta olmak üzere Avrupa’daki birçok ülkeye ihraç ediliyor. Şeftali hasadının başladığı Gürsu ilçesinde bahçeleri gezen Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, “Gürsu ilçesinde bir hafta önce şeftali hasadı başladı. Ramazan ayının sıcak günlere gelmesinden dolayı şeftali toplayan işçiler zor sıcaktan dolayı zorlanıyor. Gürsu bölgesinde dolu zararımız var. Şeftali ve nektarin üretimimiz 25 bin ton dolayında. Doludan dolayı yüzde elli zararımız oluştu, 13 bin ton civarında rekolte beklemekteyiz. Şeftali fiyatları tarlada tüylü şeftali 1 lira 20 kuruş ile 1 lira 80 kuruş arasında, nektarın cinsi şeftali ise 2 liradan alıcı buluyor. Maalesef pazarda kilosu 3-4 liradan satılmakta. Şeftaliden parayı aracılar kazanmakta, bu durumun mutlaka çözüme kavuşması lazım” dedi.
 
DOLU SEBEBİYLE 2 LİRALIK ŞEFTALİLERİ 40 KURUŞA SATIYORUZ
 
Şeftali bahçesi sahipleri ise. “Bu yıl şeftalide rekolte çok verimliydi. Doludan dolayı TARSİM yüzde yetmiş miktarında zarar olduğunu belirtti. piyasaya 1 lira 80 kuruştan satmaktayız. Dolu vuruğu olan şeftalileri aromalık olarak topluyor 40 kuruştan satmak zorunda kalıyoruz. Bu yıl doludan büyük kaybımız söz konusu. Geçen yıl 25 tonluk hasat yaptığım bahçeden bu yıl 10 ton mahsul aldım” diye konuştular
 
45 LİRA YEVMİYE İÇİN 35 DERECE SICAKTA EKMEK KAVGASI
 
Ramazan ayının sıcak günlere gelmesi sebebiyle zor günler yaşayan şeftali işçileri 35 derece sıcakta 45 lira yevmiye için ter döküyor. Çoğunluğu doğu ve güneydoğudan göç eden işçiler, oruçlu olarak sıcakta şeftali toplamanın zor olduğunu ifade ederek, “Mecbur çalışmak zorundayız. 05.00 ile 14.00 saatleri arasında çalışıyoruz. Sıcakta merdiven taşıyıp ağacın üzerine tırmanıp şeftali topluyoruz. Oruçlu olduğumuz için zorlanıyoruz. Ekmek parası için bu işi yapmak zorundayız” şeklinde konuştular.

Ekleme Tarihi
02.07.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Şeftali Hasadı,Rusya, Güneydoğu, Ramazan, Avrupa, Bursa, Bursa Haberleri
Link: Şeftali Hasadı Başladı, 35 Derece Sıcakta İşçilerin Ekmek Kavgası




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız