Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Şeftali, Nektarin »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Fidan-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Taze ve kuru ürünler
 Tatlı ve şekerlemeler
 İçki-içecek sanayi
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
şeftali 



ŞEFTALİDE REKOLTE 150 BİN TON 

Şeftalide rekolte 150 bin ton ¦ Mersin Ziraat Odası Genel Sekreteri Gürhan Dayıcık, üretimde markalaşmaya ihtiyaç olduğunu belirterek, çiftçi adına pazarlama olanakları sunulması gerektiğini söyledi.
 
 Mersin Ziraat Odası (MZO) Genel Sekreteri Gürhan Dayıcık, şeftali ürününün üretim ve pazarlama aşamasında sıkıntı olduğunu söyledi. Dağıcık, Toroslar Şeftali Üreticileri Birliği ile Mezitli Şeftali Üreticileri Birliği'nin katıldığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, Üreticinin pazarlama desteğine ihtiyaç olduğunu söyledi.
 
TÜİK verilerine göre ülkemizde 2012 yılında 611 bin ton olan şeftali üretiminin 2013 yılında yüzde 4,3 artışla 637 bin 500 ton seviyelerine ulaştığını kaydeden Dayıcık," İlimizde de bu rakamın her ne kadar TÜİK verilerine göre 40 bin 000 ton olduğu söylense de bizim alanda yaptığımız araştırmalarda şeftali üretimimizin yaklaşık 150 bin ton civarında olduğu tahmin edilmektedir. Rakamlardan görüleceği üzere şeftali üretimi açısından ilimiz önde gelen illerden birisidir.
 
Üretimde yaşanan sıkıntıları artık izaha gerek yok. Pahalı elektrik, akaryakıt, gübre, ilaç ve her türlü üretim girdisi çiftçimizi her geçen gün üretimden uzaklaştırıyor, içinden çıkılmaz bir hale sokuyor." dedi
 
PAZARLAMA DESTEĞİ ŞART
 
Taze sebze meyve üreticisinin üretim aşamasında yeterince desteklenmediği görüşünü savunan Dayıcık, ürünü üç şekilde değerlendirerek şunları söyledi: "Sofralık yurt içi pazarlarda, sofralık ihracat ile yurt dışı pazarlarda, meyve suyu sanayinde hammadde olarak pazarlıyoruz. Üretici ve tüketici fiyat farkının aşırı derecede yüksek olması, tüketicilerin ekonomik sıkıntılardan dolayı alım gücünün ortadan kalkması, yurt içindeki talebin sürekli azalması, ürünlerimizin fiyatlarını düşürmüştür. Ürünlerin hasat edildikten sonra üzerine binen maliyetler ve aracı karları ürünün talep almasına engel oluşturmaktadır. Bu durumun ortadan kaldırılması için mutlaka üretici birliklerinin ve kooperatiflerin aracısız olarak üreticiden ürün satın alması ve tüketiciye ulaştırılması gerekmektedir. Bunun içinde üretici birlikleri ve kooperatifler idari ve mali yönden güçlendirilmelidir.
 
ÜRETİCİ BİRLİKLERİ KURULUYOR
 
İşte bu noktadan hareketle birinci ve ikinci kalite şeftali ürünü açısından çalışmalarımız devam etmiş ve biz çiftçiler üzerimize düşen görevi yerine getirerek, Toroslar ve Mezitli ilçemizde ayrı ayrı olarak ürün bazında 'Şeftali Üreticileri Birliği' kurulması gerçekleştirilmiştir. Amacımız şeftali üretimi yapan çiftçilerimizi bir araya getirerek tarım danışmanları kontrolünde iyi tarım uygulamaları çerçevesinde teknik ve ekonomik üretim yapmalarını ve pazarlama aşamasında ürünlerin değerinde satılacak ortamın yaratılması için güç birliği sağlamaktır.
 
MARKALAŞMA İÇİN DESTEK İSTİYORUZ"
 
Bunun yanında yerel yönetimler işbirliğinde ve desteğinde çiftçilerimizin kendi öz malı olan ürün işleme, paketleme ve depolama tesislerinin çiftçiye kazandırılarak üretim maliyetleri altında ürünlerini sattırmamak, kazançlı üretim yapmalarını sağlamaktır. Şimdi genel idareden beklentimiz üretici birliklerimizi mali yönden güçlendirecek kanunları çıkarmaları, yerel yöneticilerden beklentimiz ise çiftçilerimize ürün işleme, paketleme, depolama, konsantre tesislerini kazandırmaları, dolayısıyla hem sanayiye yönelik hammaddeyi çiftçilerimiz adına satın alarak katma değer kazandırılmaları, hem de Mersin şeftalisi markasının yaratılarak çiftçi adına pazarlama olanaklarını sunmalarıdır."dedi Çiftçilere de uyarıda bulunan Dayıcık, Sanayi işletmelerince geçtiğimiz yıl kilogramı 20-30 kuruştan alımı yapılan şeftalinin alım fiyatı bu yıl 30 kuruştan başladı ve şu anda edindiğimiz bilgilere göre 50 kuruş civarında. Türkiye genelini incelediğimizde İç Anadolu, Ege bölgelerinde üretimin yapıldığı illerde de 2. kalite şeftalinin 50 kuruştan alımının yapıldığı tespit edildi. Yine Türkiye geneli incelendiğinde bu yıl geçtiğimiz yıla oranla rekoltenin düşük olması nedeniyle tahminimizce ürün fiyatlarının önümüzdeki günlerde bir miktar daha artacağını düşünmekteyim" diye konuştu. Toroslar İlçesi Şeftali Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Gezer de, üreticilere birliklere üye olma çağrısı yaparak, ancak bu sayede seslerinin duyurabileceklerini söyledi. Mezitli İlçesi Şeftali Üreticileri Birliği Başkanı Nevzat Kurt da, örgütlenme ile Mersin'de şeftali üreticisinin hak ettiği noktaya geleceğine inandığını vurguladı. Başkan Kurt ayrıca önümüzdeki günlerde bir şeftali festivali düzenlemeyi hedeflediklerini de sözlerine ekledi.










http://www.gazetea24.com

Ekleme Tarihi
12.07.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Şeftalide Rekolte
Link: Şeftalide Rekolte 150 Bin Ton




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız