Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Şeftali, Nektarin »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Fidan-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Taze ve kuru ürünler
 Tatlı ve şekerlemeler
 İçki-içecek sanayi
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 

Düşük rekolte şeftali fiyatlarını artırdı

Mersin'de, yaşanan don olayları nedeniyle rekoltesinde yüzde 40-60 civarında düşüş olan şeftali ve tüysüz erkenci şeftalinin fiyatı 2,5 liraya kadar çıktı.


Uygun iklim koşulları sayesinde birçok meyvenin rahatlıkla yetiştiği yer olan Mersin'de, yaşanan don olayları nedeniyle rekoltesinde yüzde 40-60 civarında düşüş olan şeftali ve tüysüz erkenci şeftalinin fiyatı 2,5 liraya kadar çıktı.

Şeftali üreticisi Hamit Ay, ürün az olduğu için fiyatların yüksek olduğunu ifade etti.

Şeftali fiyatlarının üreticileri memnun ettiğini belirten Ay, normal zamanlarda da ürün fiyatlarının bu seviyede olmasını istediklerini söyledi.

Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, şeftali fiyatlarında önceki yıllar ile bu sene arasında çok büyük farkın olduğunu söyledi.

Şeftali ve tüysüz erkenci şeftalinin fiyatının son 5 yıldır çok düşük seviyelerde gittiğini anlatan Gökçel, bu sezon ise tam tersi bir durumun yaşandığını ifade etti.

Ağaçların çiçeklenme döneminde yaşanan don olaylarının üretim rakamlarını etkilediğini vurgulayan Gökçel, Türkiye genelindeki şeftali üretim noktalarında da buna benzer doğal afetlerin yaşandığını belirtti.

Gökçel, geçen yıl Mersin'de 200 bin ton şeftali ve tüysüz erkenci şeftalinin hasat edildiğini anımsatarak, bu sezon ise yaşanan don olayları nedeniyle rekoltenin yüzde 40-60 civarında düştüğünü kaydetti.

Bu durumun fiyatları etkilediğini belirten Gökçel, "Bu yıl hem Mersin hem de Türkiye genelinde yaşanan doğal afetlerden dolayı meyve bahçelerinde aşırı zararlar oluştu. Rekoltenin az talebin ise fazla olmasından dolayı fiyatlarda büyük artış yaşandı. Geçen yıl 25-40 kuruştan satılan şeftali ve tüysüz erkenci şeftali şu an 2,5 liraya kadar alıcı bulabiliyor" diye konuştu.

Gökçel, rekoltenin düşük olduğu dönemlerde piyasanın kendiliğinden fiyatları oluşturduğunu vurgulayarak, şu anki durumun ürün kaybı yaşayan çiftçilere moral olduğunu belirtti.
(TARIM TV)

Ekleme Tarihi
24.08.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Düşük rekolte şeftali fiyatlarını artırdı
Link: Düşük rekolte şeftali fiyatlarını artırdı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız