Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  İncir »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Fidan-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Taze ve kuru ürünler
 Tatlı ve şekerlemeler
 İçki-içecek sanayi
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 


Bu yıl Bursa siyah inciri ihracatında yüzde 10’luk artış bekleniyor

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği (UYMSİB) Başkanı Dr. Salih Çalı, geçen yıl 16 bin 400 ton ihraç edilen Bursa siyah incirinde bu yıl yüzde 10’luk bir artış öngördüklerini söyledi. Çalı, “Bursa siyah incirinde 2014 yılında ton bazında 18 bin ton ile 40 milyon dolarlık bir ihracat bekliyoruz.” dedi.

UYMSİB, Bursa Siyahı İnciri Konferansı ve Sektör Toplantısı’na ev sahipliği yaptı. Bursa siyah incirinin 2014 ihracat hedefleri hakkında bilgi veren Dr. Salih Çalı, 2013 yılında Bursa siyah incirinde ton bazında 16 bin 400 tonluk bir üretim ile 35 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirildiğini hatırlattı.

2014’te bu rakamda yüzde 10’luk bir artış beklediklerini ifade eden Çalı, “ Bu yıl ton bazında 18 bin ton ile 40 milyon dolarlık bir ihracat bekliyoruz. Hatta bu yüzde 10’luk artış daha fazla da olabilir.” diye konuştu.


40 MAHALLEDEN 30 ÜLKEYE İHRACAT

Bursa’da 40 mahallede incir üretiminin yapıldığını söyleyen Dr. Salih Çalı, bu incirin 100’ün üzerindeki ihracatçı aracılığıyla dünyada 30 civarı ülkeye ihraç edildiğini dile getirdi.

ABD pazarında yer alması için çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Çalı, şöyle devam etti: “Çalışmalarımız 2007 yılında başlamıştı. 2012 yılı eylül ayında adetleri olmamasına karşın üst düzey teknik yetkililer arazide Bursa siyah incirinde incelemelerde bulundular ve bir protokolle ABD’ye incir ihraç izninin alınacağını ifade etmenlerine karşın, 2013 nisan ayında ABD’den gelen yazılı cevapta, uluslararası geçerliliği olan ve teknik engelin aşıldığına ilişkin bir rapor beklediklerini belirttiler. Bu yüzden bu süreç en az 2 yıl kadar daha uzadı.”

İNCİR ARAŞTIRMA İSTASYONU KURULMASI İSABETLİ OLACAKTIR

Bursa’da, Aydın’dakine benzer bir incir araştırma merkezinin kurulabileceğini kaydeden Çalı, Aydın’daki kadar kapsamlı olmasa da Bursa’mızda da başlangıçta küçük bir merkez oluşturulabilir diye düşünüyorum. Bu kapsamda gelecek yıllarda yeni gelişmeler olabilir. Bizim yeni pazarlara girebilmemiz için güçlü olmamız lazım. Biz biliyoruz ki güçlü üretici olmadan güçlü ihracatçı olmaz, güçlü ihracatçı olmadan da güçlü üretici olmaz. Bu bilinçle hareket ediyoruz.” şeklinde konuştu.
 
 
 
 
 
(CİHAN)
 
 
 

Ekleme Tarihi
05.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Bursa, siyah incir, ihracat
Link: Bu yıl Bursa siyah inciri ihracatında yüzde 10’luk artış bekleniyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız