Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  İncir »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Fidan-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Taze ve kuru ürünler
 Tatlı ve şekerlemeler
 İçki-içecek sanayi
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 


İlk ürün kuru üzüm ve incir borsada

Ege Bölgesi'nin geleneksel ihraç ürünleri arasında bulunan çekirdeksiz kuru üzüm ve kuru incirin ilk hasadı İZTB'de açık arttırmayla satıldı.

İZMİR - Ege Bölgesi'nin geleneksel ihraç ürünleri arasında bulunan çekirdeksiz kuru üzüm ve kuru incirin 2014/2015 sezonu ilk hasadı İzmir Ticaret Borsası'na (İZTB) getirildi.

Yeni mahsul çekirdeksiz kuru üzüm ve kuru incir, İZTB'de düzenlenen törenle açık artırma ile satışa sunuldu.

Sezonun ilk ürününün gelmesi nedeniyle borsada düzenlenen törende katılan İzmir Valisi Mustafa Toprak, konuşmasında, her iki ürünün de bölgenin önemli ihracat kalemleri arasında yer aldığını belirtti. Ege bölgesinin tarım ürünlerinde önemli bir merkez olduğunu, İzmir'in de bu ürünler sayesinde tarih boyunca önemli liman kentleri arasında yer aldığını ifade eden Toprak, çekirdeksiz kuru üzün ve kuru incirin 700 milyon dolar değerinde ihracatının bulunduğunu hatırlattı.

"Ürüne daha fazla değer katarak satmalıyız. Başkaları bizden alıp, iyi bir ambalajla daha yüksek fiyata satıyor" diyen Vali Toprak, şöyle devam etti:

"İzmir bir üretim şehri, o üretimi kaliteli yapıyor. Ancak ürünlerin değerine baktığımızda sanki biraz işin hamallığını yapıyoruz. Bu kaliteli ürünü daha iyi ambalajlarla daha yüksek fiyata satmalıyız."

Toprak, 123. yılına giren İzmir Ticaret Borsası'nın bölgenin tarım ürünlerine ayrı değer kattığını kaydetti.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise kuru üzüm ve kuru incirde yeni bir sezona girdiklerini belirterek "Her ikisi de bölgemizin simge ürünleri. 100 binden fazla üretici ailesi geçimini bu ürünlerden sağlıyor. Yüzlerce işletme ve ihracatçı bu ürünleri yurtiçi ve dışına pazarlıyor" dedi.

Geçen sezonun kuru üzüm için sorunlu bir yıl olduğunu, kuru incirde ise tarihi rekoltenin yaşandığına dikkati çeken Kestelli, şunları söyledi:

"Olumsuz iklim koşullarının etkisiyle kuru üzüm rekoltesi geriledi, hızlı fiyat hareketleri yaşandı. Kuru üzümde kazananın olmadığı bir sezonu geride bırakıyoruz. Kuru incirde ise üretim ve ihracatta rekor artış yaşandı. Yaklaşık 75 bin ton kuru incir ihraç edildi, 250 milyon dolar döviz geliri elde edildi."

328 bin ton rekolte ekleniyor

Kestelli, çekirdeksiz kuru üzümde 2014/2015 sezonu rekoltesinin 328 bin ton olmasının beklendiğini, kuru incirde ise rekoltenin geçen yılın bir miktar gerisinde 70 bin ton seviyesinde olacağının tahmin edildiğini dile getirdi.

Konuşmaların ardından Manisa'nın Alaşehir ilçesinden üretici Selim Şahin Yaman'ın 100 kilogram yeni mahsul çekirdeksiz kuru üzüm ile Aydın'ın Nazilli ilçesinden üretici Ali Durdu'nun 100 kilogram kuru inciri, kilogramı 10 lira sembolik fiyatla açık artırmayla satışa sunuldu.

Kuru üzüm kilogramı 105 lira fiyatla İzmir Ticaret Borsası, kuru incir ise kilogramı 85 lira fiyatla Ege İhracatçı Birlikleri tarafından satın alındı.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
27.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: kuru incir, kuru üzüm
Link: İlk ürün kuru üzüm ve incir borsada




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız