Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  İncir »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Fidan-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Taze ve kuru ürünler
 Tatlı ve şekerlemeler
 İçki-içecek sanayi
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 


Kuru incir ihracatı 30 Eylül’de başlıyor, Çin hedef pazar

Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünlerinden kuru incirin, 2014/15 sezonunda ilk ihracat tarihini belirlemek için biraraya gelen Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Genel Kurulu, oybirliğiyle 30 Eylül 2014'ü ilk ihraç tarihi olarak belirledi.

Kuru incir ilk gemi yükleme tarihi konusunda kuru incir ihracatçılarıyla zaman zaman görüş ayrılıkları yaşayan TARİŞ İncir Tarım Satış Kooperatifleri Birliği de 30 Eylül 2014 tarihine onay verdi. Türkiye’de kuru incir ihracatı yapan firmaların davet edilmesi ile toplanan genel kurul tarafından, Kuru Meyve Sektör Kurulu tarafından önerilen tarihin onaylanması suretiyle alınan bu karar, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Ekonomi Bakanlığı’nın onayından sonra uygulamaya geçecek.

KURU İNCİR İHRACATI 75 BİN TONA ULAŞTI

Türkiye’nin 2013/14 sezonunda, 75 bin tona ulaşan kuru incir ihracatına imza attığını belirten Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, kuru incir ihracatında 2013/14 sezonu itibariyle tarihî bir ihracat rakamına ulaştıklarını, sezon başından 25 Ağustos 2014 tarihine kadar geçen dönemde kuru incir ihracatından Türkiye’ye 244 milyon 951 bin dolar döviz girdisi kazandırdıklarını kaydetti. Geçen sezondaki ihracat rakamının büyük bir başarı örneği olduğuna işaret eden Celep, “Türkiye’nin 2014/15 sezonunda 70 bin ton olarak öngörülen kuru incir rekoltesinin ürün kalitesinde görülen sıkıntılara rağmen kolaylıkla ihraç edilebileceği, geçtiğimiz sezonki performansımızdan görülüyor. Yeni sezona başlarken kuru incir sektöründeki üretici, tüccar, sanayici ve ihracatçılarımıza başarılı bir sezon diliyorum. Özellikle kuru incirde aflatoksin oluşumunun önüne geçecek önlemlerin her aşamada alınması çok önemli.” diye konuştu.

İHRACATTA FRANSA BİRİNCİ, ABD İKİNCİ

Türkiye’den 2013/14 sezonunda yapılan kuru incir ihracatında ilk sırayı 33 milyon 165 bin dolarlık tutarla Fransa alırken ikinci sırada 31 milyon 256 bin dolarlık tutarla ABD yer aldı. ABD’ye kuru incir ihracatı yüzde 100 artış gösterdi. Almanya ise 30 milyon 854 bin dolarlık kuru incir ihracatı ile listenin üçüncü sırasında yer buldu. Kuru incir ihracatında hedef pazarlar arasında yer alan Çin'e ise ihracat yüzde 55’lik artışla 6 milyon 230 bin dolara çıkarken Japonya’ya ihracat ise yüzde 53’lük artışla 8 milyon 323 bin dolara yükseldi.

KURU MEYVE TANITIM GRUBU HEDEF PAZAR OLARAK ÇİN’İ BELİRLEDİ

Türkiye Kuru Meyve ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Osman Öz ise Kuru Meyve Tanıtım Grubu olarak geçen günlerde İstanbul ve Ankara’da yaptıkları toplantılarda Çin’i birinci hedef pazar olarak belirlediklerini kaydetti. Öz, “Önümüzdeki bir yıllık süreçte, Çin’de bir ajans aracılığı ile çalışarak başta incir olmak üzere kayısı, çekirdeksiz kuru üzüm ve Antep fıstığı ürünlerimizin tanıtımı amaçlı yoğun çalışma ve kampanyalar yürüteceğiz. Geçtiğimiz dört yıllık dönemde Çin’e doğrudan kuru incir ihracatımız, 80-100 tonlardan 3 bin ton düzeylerine yükselmiştir ancak Çin’in taşıdığı potansiyel bize bu rakamın birkaç misli artırılabileceğini gösteriyor.” diye konuştu.
 
 
 
 
 
(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
28.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: kuru incir, ihracat
Link: Kuru incir ihracatı 30 Eylül’de başlıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız