Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Kiraz, Vişne »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Fidan-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Taze ve kuru ürünler
 Tatlı ve şekerlemeler
 İçki-içecek sanayi
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 

 
Sezonu 8 liradan açtı 45 kuruşa düştü
 
 
Kiraz üretiminin yaklaşık yüzde 10'unu karşılayan Kemalpaşa'da bu yıl etkili olan zirai don ve dolu yağışı, kilogramı 7-8 liradan satılan ve çoğunlukla ihraç edilen "Ziraat 900" cinsi kirazı 45 kuruşa düşürdü.

İZMİR - Türkiye'de kiraz üretiminin yaklaşık yüzde 10'unun yapıldığı ve "Kuzey Yarımküre'nin ilk kirazı"nın yetiştiği Kemalpaşa'da bu yıl etkili olan zirai don ve dolu yağışı, normal şartlarda kilogramı ortalama 7-8 liradan satılan ve çoğunlukla ihraç edilen "Ziraat 900" cinsi kirazın 45 kuruştan meyve suyu fabrikalarına satılmasına neden oldu.

"Üretimde yüzde 80'e yakın düşüş oluştu"

Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, ilçedeki kiraz hasadıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, hasat mevsiminin son günlerine gelindiğini, bu yıl yaşanan 30 Mart'taki don ve 27-28 Nisan tarihinde dolu nedeniyle üretimde yüzde 80'e yakın düşüş oluştuğunu, bu şartların erik ve şeftali üretimini de etkilediğini bildirdi.

"15-17 bin ton civarında kiraz üretimi gerçekleşti"

Karşılaşılan olumsuzluklar nedeniyle bu yıl ilçede 15-17 bin ton civarında kiraz üretimi gerçekleştiğini belirten Oray, "Üretimde düşüş olduğu için fiyatlar yükselir zannediyorduk ama o da olmadı. Fiyatlar önceki senelerdeki gibi ortalama 3-4 liradan oluştu" dedi.

En büyük zarar "Ziraat 900" cinsi kirazda

Kirazda en büyük zararın "Ziraat 900" olarak adlandırılan cinste oluştuğunu kaydeden Oray, şunlar söyledi:

"Bizim en büyük beklentimiz bu üründeydi. Yağmura, doluya ve olumsuz koşullara karşı daha hassas olduğu için en büyük zararı bu cins kiraz gördü. Zarar gören, çatlayan kirazlar meyve suyu fabrikaları tarafından kilogramı 45 kuruştan alınmaya başlandı. Yani kilogramı 7-8 liradan ihracata gidecek ürünler 45 kuruştan meyve suyu fabrikalarına verildi. Kiraz suyu, meyve suyu olarak çok yaygın değil ancak diğer meyve suları içerisine karıştırılabiliyor. Daha önceki yıllarda kiraz meyve suyu olarak hiç alınmamıştı, bu yıl ilk kez alındı. Bunda vişnenin pahalı olmasının da etkisi var. Zannediyorum vişne suyuna takviye olarak düşündüler"

"Tezgahını kapatıp giden firmalar oldu"

Oray, ilçeye gelen ihracatçı firmaların sezonun ilk başında "Ziraat 900" cinsi kirazı kilosu 9-10 liradan aldığını işaret ederek, "Baktılar üründe çatlaklar gelmeye başladı, alımı durdurdular. Tezgahını kapatıp giden firmalar oldu. Çoğu üretici, oluşan fiyatlar karşısında toplama masraflarını da düşünerek ürünü dalında bıraktı" ifadelerini kullandı.









 
 

Ekleme Tarihi
18.06.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: kiraz, Ziraat 900, Kemalpaşa, Bülent Oray
Link: Sezonu 8 liradan açtı 45 kuruşa düştü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız