Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Kiraz, Vişne »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Fidan-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Taze ve kuru ürünler
 Tatlı ve şekerlemeler
 İçki-içecek sanayi
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
davraz kirazı 

 
MARİM, ‘Davraz’ kirazının üretimini özel sektör ile birlikte yapacak
 
 
 ISPARTA - Isparta’nın Eğirdir ilçesinde faaliyet gösteren Meyvecik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü (MARİM) yeni ürettiği kiraz çeşidi ‘Davraz’ın üretim haklarını özel sektöre devretmeyi planlıyor. Fidancılar ve kiraz ihracatı yapan firmalarla yapılan toplantıda; Davraz ürününün, ülkede yaygın olarak üretimi gerçekleştirilen ve ihracat açısından önemli değere sahip 'Ziraat 0900' ile diğer çeşitlere göre daha üstün olduğu vurgulandı

Türkiye’nin Avrupa Ülkelerine kiraz ihracatında ilk sıralarda yer aldığını söyleyen MARİM Müdürü İsa Eren, ‘Davraz’ kirazı ile pazar süresince diğer ülkelerle rekabet gücünü artırabileceklerine değindi. Islah çalışmaları hakkında bilgi veren İsa Eren, “Meyvecilikte ıslah yolu ile yeni bir çeşidin elde edilmesi uzun soluklu, devamlılık ve büyük finansal kaynaklar gerektiren çalışmalardır. Bu nedenle bir program dahilinde özel sektöründe katılımı ile yürütülmelidir.” dedi. Meyvecilikte gelişmiş ülkelerin, ıslah çalışmalarına 100 yıla yakın bir süredir devam ettiklerini anlatan İsa Eren, bu ülkelerin elde ettikleri yeni çeşitleri piyasaya sürerek fidan ve meyve satışlarıyla yüksek gelirler elde ettiklerini vurguladı. Meyve ıslah çalışmalarında gelişmiş ülkelere ayak uyduramayan ülkelerin, gelişmiş ülkelerin pazarı konumunda kaldıklarını aktaran Eren, “Şu anda özel sektör fidan üreticileri, yurt dışından ihtiyaçlarına uygun çeşitlere patent ücretlerini ödeyerek Türkiye’ye getirip satmaktadır. Dolayısıyla günümüzde üstün kalite özelliklerine sahip yeni çeşitlerin geliştirilmesi ve yurt dışına bağımlılığın önlenmesi bir zorunluluk haline gelmiştir.” diye konuştu. Eren, elma, armut, kiraz, vişne ve erik gibi meyvelerin ıslah çalışmalarıyla ilgili kurumlarında çalışmaların devam ettiğini belirtti. Her dönemde kaliteli kiraz arzını sağlamayı amaçladıklarını belirten MARİM Teknik Koordinatörü Hüseyin Akgül ise 2007 yılından bu yana 2 bin çeşit kiraz üzerinde ıslah çalışması yaptıklarını söyledi.

Türkiye’nin, dünya kiraz üretimi ve ihracatında ilk sıralarda yer aldığını söyleyen MARİM Islah Bölüm Başkanı İsmail Demirtaş da Davraz kiraz çeşidini 1996 yılında MARİM’de başlayan ve 15 yıl süren bilimsel araştırmalar sonucunda elde ettiklerini 2010 yılında ise ‘Davraz’ ismi ile tescil ettirdiklerini belirtti. Yeni ürettikleri Davraz kirazının, Ziraat 0900 türünden 3-5 gün önce çiçek açtığını anlatan İsmail Demirtaş, 'Ziraat 0900’den 3 -5 gün önce hasada gelen Davraz kirazının, yüksek verimli ve kaliteli meyvelere sahip olduğunu bildirdi.

Tanıtım programına TAGEM Ilıman İklim Meyveleri ve Organik Tarım Araştırmaları Koordinatörü Dr. Ayşen Alay Vural, Tarım İl Müdürü Cenk Şölen ve teknik personeli, Eğirdir Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kılınç, ülkemizin önde gelen fidan üreticileri ve kiraz ihracatçıları katıldı.(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
19.06.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: davraz kirazı
Link: MARİM, ‘Davraz’ kirazının üretimini özel sektörle yapacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız