Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Erik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Fidan-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Taze ve kuru ürünler
 Tatlı ve şekerlemeler
 İçki-içecek sanayi
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 


Dayanıklı meyveler ihracatı kolaylaştırıyor
 
 
Bursa siyah inciri ile kiraz üretim ve ihracatında dünya ölçeğinde önemli başarılar elde eden özel bir firma, tazeliğini uzun süre koruyabilen çeşitlerle ilgili çalışmaları sayesinde ihracat rotasını Çin başta olmak üzere Uzakdoğu ülkelerine çevirdi.
 
Üreticilerin ve kendilerinin bahçelerinde yetişen erikten kiraza, şeftaliden üzüme yüzlerce çeşit meyveyi kurdukları statla halka ve tüketiciye tattıran firma yetkilisi, erikte 90 gün, kayısıda 50 gün olan dayanıklılık süresini, kiraz için de arttırmaya çalıştıklarını söyledi.
 
Bursa'da kurulu meyve üreticisi bir firmanın üst düzey yöneticilerinden olan Yavuz Taner "75 milyon zengin yalnız Çin'de mevcut ve bizim ürünlerimizin en kalitelisine talip. Çin ile belli anlaşmaların geliştirilmesi gerekiyor. Hâlihazırda Hong Kong ve Uzakdoğu bizim için şu andaki gerçek pazarımız ve zaman içinde Çin daha çok gelişecek diye bekliyoruz" dedi.


Taner, merkez Osmangazi ilçesindeki tesislerde düzenlenen "Meyve Tadım Günleri"nde bahçelerinde ürettikleri kiraz, Bursa siyah inciri, nektarin, kayısı, Japon eriği ve nar suyu gibi ürünleri bu etkinlikte tanıtımını yapmayı da istediklerini belirtti.


Erikte Dayanıklılık Süresi 90 Gün

Yavuz Taner, “Yeni metotlarla üretilen meyve çeşitlerimiz var. Ürettiğimiz ürünleri görüntüsüyle dayanıklılığıyla farklılıklarını hep beraber paylaşmak istiyoruz. Dünya’da uluslararası pazara hitap eden çeşitler ön plana çıkıyor. Bu sebeple de dayanıklılık en önemli kriterlerden biri. Ürettiğimiz erik çeşitlerinden 90 gün dayanan ürünlerimiz var. Kayısı çeşitlerinde ise 40-50 gün dayanabilen çeşitlerimiz mevcut” diye konuştu.


Birçok tür ve çeşitteki meyvelerin fidanlarını ABD, İspanya, İtalya, Fransa, İsrail ve Güney Afrika gibi ülkelerden getirdiklerini belirten Taner, "Bunların fidanlarını ürettik ve bahçelerimize diktik. 5 bin dekar üzerinde mahsulümüz olan bahçelerimiz var ve önümüzdeki iki sene içinde bu genç ağaçlarımız bize tam verimi yapmış olacak. Yıllık 10-12 bin ton üretim kapasitesine kendi bahçelerimizden ulaşmış olacağız" dedi.


Taner ayrıca kiraz ile Bursa siyah inciri üretim ve ihracatının, en iyi öğrendikleri işlerin başında geldiğini vurguladı. Özellikle bu ürünlerin dış satımında Uzakdoğu ülkelerine yöneldiklerini anlatan Taner, yetiştirdikleri tüm ürünleri ihraç etme imkânı bulunduğunu dile getirerek, çeşit değişiklikleri ve yöntemleriyle bunları yapabileceklerini kaydetti.
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
22.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Meyve, dayanıklılık süresi, ihraç, bursa, siyah incir, kiraz, çin, Meyve Tadım Günleri, Yavuz Taner
Link: Dayanıklı meyveler ihracatı kolaylaştırıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız