Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Çilek »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Fidan-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Taze ve kuru ürünler
 Tatlı ve şekerlemeler
 İçki-içecek sanayi
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 


Çorak Topraklar Çilekle Hayat Buldu

Çorum’un İskilip ilçesine bağlı Şeyh köyünde üç yıl önce İskilip Kaymakamlığının destekleri ile modern ve organik çilek üretimine başlandı.

Dağlık bir arazi ve çorak topraklara sahip olan köyün kaderi Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nde görevli ziraat mühendisi Köksal Katrancı’nın köye atanması ve tarımla ilgili bilgilendirme toplantılarının ardından değişti.

Yıllardır sadece tahıl üretimi yapılan köyde alternatif ürün olarak çilek üretimi önerildi. Köyde çilek üretimi yapılabileceğinin anlaşılması üzerine İskilip Kaymakamlığı’nın destekleriyle çilek projesi hayata geçirildi.

2011 yılında hayata geçen proje ile ilk etapta 1 dekarlık arazide oluşturulan demonstrasyon bahçesi çilek üretimine başlandı. Her geçen yıl çilek üretimine gösterilen ilginin artmasıyla 2014 yılında 50 çiftçi çilek üretimine başlarken, çilek ekimi yapılan arazi ise 60 dekara oluştu. Köy halkının dört elle sarıldığı çilek üretimi sayesinde dağlık bir yapıya sahip olan köyde çorak topraklarda çilekle yeniden hayat buldu.
 
 
 
 
 
KÖYDEN KENTE GÖÇÜ ÖNLEDİ
 
Artan üretim ve gelir getirici özelli ile Şeyh köyünde tersine göçünde önüne geçildi. Geçmiş yıllarda iş bulmak için Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlere giden köylüler çilek üretimi ile tekrar köylerine döndü.

Köylerine yeniden dönerek çilek tarlalarında çalışan köylüler, doğdukları topraklara karınlarını doyurmanın mutluluğunu yaşıyor. Önlerine yeni hedefler koyan köylüler ilk etapta markalaşmak, daha sonra ise dış pazara açılmanın planlarını yapıyor. Markalaşma konusunda ise İskilip Kaymakamlığı köylülere büyük bir destek veriyor.
 
 
 
 
EN GÜZEL ÇİLEK YARIŞMASI YAPILDI
 
Şeyh köyünde bu yıl yapılan ilk çilek hasadı nedeniyle en güzel çilek yarışması düzenlendi. Yarışmaya İskilip Kaymakamı Şuayip Gürsoy, Oğuzlar Belediye Başkanı Orhan Ateş, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ömer Arslan ve davetliler katıldı. Bu yıl ilk kez düzenlenen “En Güzel Çilek” yarışmasında köylüler yetiştirdikleri çilekleri jürinin beğenisine sundu. 15 ayrı üreticinin yarıştığı etkinlik kapsamında jüri ilk üç üreticiyi ürettikleri çileğin kokusu, tadı ve diğer özelliklerini dikkate alarak belirledi. Yarışma sonunda ilk üçe giren üreteciler altın ve çeşitli hediyelerle ödüllendirildi. Yarışma sonunda ayrıca birinci olan çilek yapılan açık artırma ile 200 TL’ye satıldı.
 
 
 
 
HEDEFİMİZ YENİ BİR MARKA OLUŞTURMAK
 
İskilip Kaymakamı Şuayip Gürsoy, hedeflerinin ilçede yeni bir marka oluşturmak olduğunu söyledi.

İskilip ve çilek adının daha sık bir araya gelmesi ve kullanılmasını arzu ettiklerini açıklayan Kaymakam Gürsoy, “Burada örnek bir çalışmaya imza atıldı. Üretim başladı. Tarımsal üretimlerde üretimle her şey bitmiyor. Bunun pazarlama boyutunu düşünmek zorundayız. Üretimde çalışan kadınlarımızın emeğinin boşa gitmemesi için bunun pazarlama boyutunun düşünülmesi lazım. Her fırsatta muhtarımız ve üreticilerimize pazarlama aşamasında ve girdi maliyetlerinin düşürülmesi noktasında kooperatif kurulması gerektiğini belirttik. Pazarlama konusunda kaymakamlık ve İlçe Tarım Müdürlüğü olarak köylülerimize yardımcı olacağımızın sözünü verdik. Bunun ilk aşaması kooperatifleşme. Daha sonra paketleme, şişeleme mutlak surette bir paketleme ünitesi buraya kurulmalı. Üretim düşünüldüğünde ciddi bir sıkıntı görünmüyor ama proje tamamlandığında organik köy boyutuna bu köy buraya geldiğinde tüm ürünler organik üretildiğinde kooperatif marifetiyle pazarlanması, paketlenmesi çok daha önem arz edecek. Bizim bu aşamadan sonra bu çalışmaya hız vermemiz gerekiyor. Çok güzel sonuçlar alacağız. Köylerden kente olan göçün yavaş yavaş geri döndüğünü gördük. Bu bizim açımızdan sevindirici” dedi.

Yeni bir marka oluşturmayı ümit ettiklerinin altını çizen ve üreticilere destek olma noktasında açık çek veren Gürsoy, çilek üretimi destekleri noktasında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla tüm çiftçilere destek olmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.
 
 
 
 
KIT KAYNAK VE TOPRAKLARIN ÇALIŞAN İNSANLARLA BULUŞMASIYLA BU SONUÇ ALINDI
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, kıt kaynaklar ve kıt toprakların çalışan insanlarla buluşmasıyla bu sonuç ortaya çıktığını belirterek, “Bu konuda köylülerimizin gayreti olmasa yaptıklarımızın çoğu havada kalırdı. Kıt kaynakların ve kıt toprakların birlikte çalışan insanlarla buluşmasıyla bu sonuç ortaya çıktı. Burada ki çalışma diğer yerlere de örnek olur. Buradan gurbete çıkmak isteyen insanların küçücük bahçelerde kendi ihtiyaçlarını bahçelerden karşılayıp dışarıya ihtiyaç görmeden geri geldiğini söylediler. Bu modellerle birlikte köylerdeki göçlerde durur. Artık şehirlerde o parıltılı yaşam yok. Buradan gidip asgari ücretle çalışmaya gerek yok. Burada bir çilek bahçesi bir evi geçindirir. Bu anlamda destek veren İlçe Kaymakamımıza, İl Özel İdaresi Genel Sekreterine teşekkür ediyorum. Bundan sonra her şey daha güzel olacak”

İskilip Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Sülük ise, hedeflerinin köyde üretilen tüm ürünleri organik olarak yetiştirmek olduğunu belirterek, “Çilek üretimi 2011 yılında demonstrasyon parseli ile kurularak başlandı. İskilip’in muhtelif yerlerinde deneme yapıldı. Bu köyde başarılı olduk. Ürün kalitesinde öne geçti. Şuanda 60 dekar arazide çilek üretimi yapıyoruz. İl Özel İdaresi ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden fide konusunda önemli destek alıyoruz. Kaymakamımız da çok büyük destek oldu, öncü oldu. Organik tarıma gececeğiz. Organik tarıma geçmekle birlikte parselde yetiştirilen tüm ürünler organik. Hedefimiz köydeki tüm ürünlerin organik olması. Yeni bir köy model oluşturmayı planlıyoruz. Türkiye’de çok yaygın değil” ifadelerini kullandı.

Köy muhtarı Muhtar Halil Bodur da, 2010 yılında ziraat mühendisi Köksal Katrancı’nın köye gelmesiyle değişimin başladığını belirterek, “Geleneksel tarım yaparken bize alternatif tarım ürünü olarak çilek önerdi. Bu öneri doğrultusunda çilek bahçeleri oluşturduk. 250 ila 300 bin çilek fidesi diktik. Dönüm başına 3-4 ton çilek alıyoruz” dedi.
 
 
 
 
(İHA)
 
 

Ekleme Tarihi
25.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: çilek, çorak topraklar
Link: Çorak Topraklar Çilekle Hayat Buldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız