Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Nar »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Fidan-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Sofralık nar
 İçki-içecek sanayi
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 


Tüketiciyi sevindirdi, üretici zor durumda

İZMİR - Üretimdeki artış nedeniyle nar fiyatlarının düşmesi tüketiciyi sevindirdi, üreticiyi zor durumda bıraktı.

Türkiye'nin nar üretiminde en önemli merkezlerden Ortaca'da hasadın başladığı bugünlerde narın tarla fiyatının 20 kuruşa kadar gerilemesi üreticileri endişelendiriyor.

Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nar fiyatlarının hasatla birlikte maliyetinin altına gerilediğini söyledi. Sıkmalık narın kilogram fiyatının 20 kuruşa kadar düştüğünü belirten Çöllü, "Türkiye'nin her tarafı nar bahçesi oldu. Sadece Ortaca'da 15 bin dekar alandan 40 bin ton nar alınıyor. Rekolte fazla olunca ihracatçı ve tüccar nazlanarak alım yapıyor" dedi.

Narın üreticiye kilogram maliyetinin 30 kuruş olduğunu ifade eden Salim Çöllü, hasadın yeni başladığı üründe fiyatın daha da düşmesinden korktuklarını belirtti.

Nar hasadının yaklaşık 1 ay sürdüğüne dikkati çeken Çöllü, "Hasat edilen ürünün bir ay içinde tüketilmesi gerekiyor. Vaktinde ağaçtan toplanmazsa meyve çatlıyor. Hasadıyla tüketimi arasındaki süre kısa olunca 'üretici elimde kalır' endişesiyle alıcının verdiği fiyata 'olmaz' diyemiyor. Üretici tüccarın insafına kalıyor" diye konuştu.

Marketlerde ve semt pazarlarında 1-3 lira arasında satılan narın bahçede para etmemesinin üreticiyi sıkıntıya soktuğuna işaret eden Çöllü, geçen yıl sıkmalık narın fiyatının 15 kuruşa kadar düştüğünü hatırlattı.

"Bilinçsiz üretimden kaynaklı"

Dalaman Ziraat Odası Başkanı Ünatın Barın ise narda yaşanan durumun bilinçsiz üretimden kaynaklandığını dile getirdi.


"7-8 yıl önce meyve fabrikalarının alımıyla narın kilogramı 70-80 kuruştan alıcı bulunca herkes bahçe dikti" diyen Barın, üretim artışı nedeniyle 3 yıldan bu yana üreticinin para kazanamadığını kaydetti. Geçen yıl olduğu gibi meyvenin ağaçta kalmasından korktuklarına değinen Barın, şöyle konuştu:

"Marketlerde ve pazarlarda 1-3 lira asında fiyattan satılan nar bahçede hasadın ilk günlerinde 60 kuruştu. Şu anda 40 kuruşa geriledi. Meyve fabrikaları sıkmalık narı 20 kuruşa nazlanarak alıyor. Ben ürünümü 40 kuruşa sattım, seçerek aldılar. Hasat yeni başlamasına rağmen fiyatın maliyetin altına düşmesi üreticiyi korkuttu. Yüksek maliyetlere rağmen çiftçiler, yok pahasına da olsa tüccarın verdiği taban fiyata boyun eğerek ürününü elden çıkarıyor. Çiftçi tüccarın verdiği fiyatı kabul etmezse ürün ağaçta kalır."  
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
08.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Nar, üretici, tüketici, İzmir, nar fiyatları, Ünatın Barın
Link: Tüketiciyi sevindirdi, üretici zor durumda




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız