Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 23 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Nar »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Fidan-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Sofralık nar
 İçki-içecek sanayi
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 


Avrupa’da kriz nedeniyle meyve tüketimi azaldı, yeni pazar Uzakdoğu

Başta kiraz ve Bursa siyah inciri olmak üzere çok çeşitli meyveyi Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerine ihraç eden Alara Fidan Üretim ve Pazarlama CEO’su Yavuz Taner, Avrupa’da ekonomik koşullar nedeniyle meyve tüketiminin azaldığını söyledi. Artık en kaliteli meyveleri Çin, Güney Kore gibi Uzakdoğu ülkelerine uçakla gönderdiklerini belirten Taner, bu ülkelere ihracatın 6 kat arttığını ifade etti.

Bu sezon havaların yağışlı geçmesi nedeniyle bir takım zorluklar yaşadıklarını belirten Taner, şu değerlendirmeyi yaptı. “Çiçek döneminde havaların yağışlı gitmesi ve verimliliği etkiledi. Özellikle kiraz maalesef bu sene alıştığımız miktarlarda olmadı. Ama üretimin az olduğu senelerde dahi ihracatçılar miktar olarak yine standart 60 bin ton seviyesindeki kiraz ihracatını gerçekleştirmeyi başardı. Bu çok pozitif bir olaydı.”

Uzakdoğu pazarının ciddi oranda geliştiğine dikkat çeken Taner, şu bilgileri verdi: “Özellikle kiraza olan talepleri çok yoğun şekilde gelişmekte. Ancak Çin ve Güney Kore ile oradaki tarım bakanlıkları ile meyve satışına yönelik mutabakatlar yapılmadığı için Uzakdoğu’ya yaptığımız meyve sebze ihracatı kısıtlı olarak gerçekleşmekte, yavaş ilerlemekte. Bugün Avrupa’ya gönderdiğimiz iri meyveler, daha yüksek fiyata satabildiğimiz meyveler artık daha az alıcı buluyor, ekonomik koşullardan dolayı. Fakat Çin ve Uzakdoğu ülkelerine baktığımızda ise oraya uçakla gönderilmesine, maliyetlerin çok çok daha yüksek olmasına rağmen, oradaki insanlar rahatlıkla satın alabilecekleri zenginliğe ulaşmış durumdalar. Türkiye’de yetiştirdiğimiz en kaliteli meyveleri, uçakla Uzakdoğu’ya gönderme imkanımız var, bu fırsatı kaçırmamamız gerekir.”

“UZAKDOĞUYA İHRACATIMIZ 6 KAT ARTTI”

Alara olarak geçen sene Uzakdoğu ülkelerine 600 uçak sevkiyatı gerçekleştirdiklerinin alını çizen Taner, önceki yıllar göre ihracatın 6 kat arttığını vurguladı. Uzakdoğu’ya, en kaliteli meyveleri en iyi fiyatlara satabildiklerini kaydetti. 2014 yılı ihracat hedefi hakkında da bilgi veren Taner, “Kendi bahçelerimizden de 2 kat fazla ürün alacağız. İhracatımız da buna bağlı olarak 1,5 kat artacak. Alanar Şirketi olarak önümüzdeki sene ihracatımız 15 bin dolar seviyesine çıkmış olacak.” diye konuştu.

“DOĞRU ÜRÜNLER YETİŞTİRİRSENİZ SATARSINIZ”

Bursa siyah inciri konusunda da bilgi veren Taner, şöyle devam etti: “Avrupa, Rusya ve Uzakdoğu’ya proje olarak gelişti. Üretim çok fazla olmadı ve hasat öne geldi. Ağustos ayında Avrupa’da insanlar tatile çıkıyor, biz o sırada en fazla inciri Avrupa’ya gönderdik ama yine geçmiş yıllara göre daha iyi ihracat yaptık. Doğru ürünleri yetiştirdiğiniz zaman, dünya kalite şampiyonu ürünleri yetiştirdiğiniz zaman rahatlıkla satabiliyorsunuz. Avrupa’daki ülkelere TIR’larla gidiyor Uzakdoğu ya ise uçakla gidiyor. Gemi ile ise daha dayanıklı olduğu için nar gönderebiliyoruz.”

Taner, 6 yıldır nar suyu ürettiklerini ve yılbaşından itibaren ülke içinde satışa sunacaklarını sözlerine ekledi.
 
 
 
 
(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
09.11.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Avrupa, kriz, meyve tüketimi, yeni pazar, Uzakdoğu, meyvecilik, nar, meyve, ihracat
Link: Avrupa’da kriz nedeniyle meyve tüketimi azaldı, yeni pazar Uzakdoğu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız