Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Antepfıstığı »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Fidan-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Hasat-Depolama
 İşleme-Paketleme
 Tatlı ve şekerlemeler
 Kuruyemiş ve Çerez sanayi
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 


Antep’in fıstığı Manisa’dan

Türkiye’de yoğun olarak Gaziantep’te yetiştirilen ve adını bu ilden alan Antep fıstığı, memleketinden binlerce kilometre uzaklıkta Manisa’nın Yuntdağı bölgesinde yetiştirilmeye ve satılmaya başlandı.

Bölge halkının önemli bir geçim kaynağı haline gelen Antep fıstığı, Antepli tüccarların dikkatini çekti.
Manisa’nın Yunus Emre ilçesine bağlı Yuntdağı bölgesindeki 55 haneli Küçükbelen mahallesinde 1963 yılında ziraat mühendislerinin çitlembik ağaçlarını aşılamasıyla başlanan Antep fıstığı yetiştiriciliği, bugün alternatif ürün olarak önemli bir geçim kaynağı haline geldi. Mahalle halkı ürettikleri fıstıkları tüccarlara satarak pazar buluyor.
 
Küçükbelen mahallesinde başlayan Antep fıstığı üretiminin tüm Yuntdağı mahallelerine yayıldığını belirten Yuntdağlılar Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Kültür Spor ve Turizm Derneği (YUNT-DER) Başkanı Mustafa Uyumaz, bu yıl Küçükbelen mahallesinden 80 ton, Yuntdağı’ndan toplam 200 tona yakın Antep fıstığı üretimi beklediklerini söyledi.
 
Antep fıstığının Yuntdağı Küçükbelen mahallesindeki yetişme aşaması hakkında bilgi veren YUNT-DER Başkanı Mustafa Uyumaz, şöyle konuştu: “Antep fıstığı tarlasında bulunmaktayız. Bu Yuntdağ Küçükbelen mahallesinden Yuntdağı’na yayılan Antep fıstığı 1963 yıllarında bölgemizde bulunan çitlembik ağaçlarına kabuk aşısı yapılarak Antep fıstığı üretimi başlamış bulunmaktadır. Antep fıstığı aşılama işlemi 3 yılda ürün vermeye başladığından mahalle sakinlerimiz artık aşı işini kendileri yapmaya başladılar. Yuntdağı’nda bugün bütün köylerimizde Antep fıstığı çitlembik ağaçlarına aşı yapılarak ürün elde etmeye başladı. Mahalle sakinlerimiz bununla geçinmeye başladılar.”

Küçükbelen mahallesinde bu yıl 80 ton Antep fıstığı üretimi hedeflediklerini belirten Uyumaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Hedef olarak bu yıl 80 ton diyoruz ama 50-60 ton geçmişte alındığından belki bu yıl 80 ton alınabilir. Ürün ancak hasat zamanında belli olur. 100 ton olsa tabi mahalle sakinlerimiz daha çok gelir elde etmiş olurlar. Ürünün pazarlama konusu Gaziantep’ten gelen tüccarlar köyümüzden kendileri ürünleri pazarlayıp kamyonlarla alıp gitmektedir. Üreticilerimizin bu yıl kilosunun 20 TL olacak şeklinde beklentileri var. Geçen yıl bildiğim kadarıyla kilosu 15 TL’ye satılmıştı.”
 
HAYVANCILIKTAN FISTIKÇILIĞA
 
Çiftçi Mehmet Ali Deveç, Küçükbelen mahallesinde Antep fıstığı yetiştiren üreticilerden. Tarlasında var olan çitlembik ağaçlarını aşıladığını anlatan Deveç, sonuçtan oldukça memnun olduğunu söyledi. Son yıllarda geçimini Antep fıstığından sağladığını belirten Deveç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçimimizi daha önceki yıllarda başkanımızın dediği gibi 1963 yıllarından önce hayvancılıkla geçiniyorduk. Ama şuan da Antep fıstığı aşısı mevcut oldu. Şuan geçimimiz Antep fıstığı dolayısıyla çok güzel. Bundan çok memnunuz. Çok kazanç elde etmekteyiz. Ürün olduğu zaman elbette hayvancılıktan daha güzel. Çünkü bakımı az, masrafı az, ürünü güzel, fiyatı güzel. Bu bakımdan dolayı da güzel kazanç elde ediyoruz.”
 
ANTEPLİ TÜCCARLAR KAMP KURDU
 
Gaziantep’ten fıstık almak için Manisa Yuntdağı Küçükbelen mahallesine gelen tüccar Mehmet Çetinkaya, şöyle konuştu: “Manisa’ya geldik bunun ticaretini yapıyoruz. Toplayıp satacağız. Arkadaşlar söyledi. Onların tavsiyeleri ile geldik. Bizim bir bilgimiz yoktu. Çok şükür iyi kötü oluyor.” 
 
 
 
 
 
(İHA)
 
 

Ekleme Tarihi
12.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: antep fıstığı, Manisa
Link: Antep’in fıstığı Manisa’dan




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız