Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Muz »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Fidan-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Sofralık ürünler
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 


Santek Sera, lilyum ve krizantem çiçekleri için yeni sera üretti

Krizantem ve lilyum çiçeklerinin üretiminde ihtiyaç duyulan özelliklerde seralar geliştiren firma, önümüzdeki süreçte de Ar-Ge çalışmalarını devam ettirerek farklı ürünlere özel seralar imal etmeyi planlıyor.

MERSİN - Mersin’de 1999’dan bu yana modern, ekonomik ve hobi seralarının yanında sera malzemeleri üretimi gerçekleştiren Santek Sera, bu yıl farklı bir çalışmaya imza attı. Krizantem ve lilyum çiçeklerinin üretiminde ihtiyaç duyulan özelliklerde seralar geliştiren firma, önümüzdeki süreçte de Ar-Ge çalışmalarını devam ettirerek farklı ürünlere özel seralar imal etmeyi planlıyor. Klasik donanımların dışında ürünün ihtiyaçlarına göre sera ürettiklerini kaydeden Santek Sera Genel Müdürü Murat Dövenci, “Geliştirdiğimiz seralar sayesinde Türkiye’nin artık Hollanda ve İspanya’ya ihtiyacı yok. Bu ürünleri biz de üretebiliyoruz” diye konuştu.

Çiçeğin ihtiyaç duyduğu yetişme ortamını göz önünde bulundurularak kendi mühendislik çalışmalarıyla akıllı ve modern seralar ürettiklerini dile getiren Dövenci, “Yeni seramız diğer seralardan farklı olarak hareketli ısıtma sistemine sahip. Aynı zamanda ‘cooling pad’ sistemiyle soğutuluyor ve karartma perdeleriyle seranın karartılması sağlanarak özel bir yetiştirme ortamı oluşturuluyor. Fotosentezi sağlamak amaçlı yaptığımız aydınlatma sistemi sayesinde ise istenildiğinde sera içinde güneş olmadığı ortamda da yetiştiricilik yapılabiliyor. Bilgisayar donanımı ile iklim kontrolü, sulama ve gübreleme çalışmaları otomatik olarak gerçekleştirilebiliyor” diye konuştu.

Gelecek yıl iki kat büyüme planlıyoruz

Çalışmalarını ülke genelinde sürdürdüklerini, zaman zaman ihracat yaptıklarını da anlatan Dövenci, yıllık 500 dönüm anahtar teslim modern sera üretim ve montaj kapasitelerinin olduğu söyledi. Çalışmalarını 3 bin metrekare kapalı alanda 50’ye yakın personel ile sürdürdüklerini belirten Dövenci, modern, ekonomik ve hobi seralarını kendi bünyelerinde üretirken cam seralar konusundaki talepleri Hollanda’nın 50 yıllık deneyime sahip Zwırs firmasıyla yaptıkları işbirliğiyle karşıladıklarını söyledi. Seralarında topraksız, kontrollü tarım yapılabilecek ortamlar hazırladıklarını, tamamen bilgisayar kontrollü seralar ürettiklerini anlatan Dövenci, markalarının sektörde tanınırlığının gün geçtikçe arttığına dikkat çekti. Üretim kalitesinde Hollanda ve İspanyol firmalarından geri kalmadıklarını, hatta birçok konuda bir adım önde olmaları nedeniyle müşteri memnuniyetlerinin gün geçtikçe arttığını vurgulayan Dövenci, “Bu anlamda gelecek yıldan beklentimiz oldukça yüksek. Ziraat Bankası’nın kredilerinde de sorun olmaması halinde gelecek yıl taleplerin iki kat artacağını düşünüyorum” açıklamasını yaptı.

“Güneydoğu’ya devlet desteği sürmeli”

Sektöre ilişkin değerlendirmeler de yapan Dövenci, 2009 – 2012 yılları arasında Güneydoğu’da tarımsal kalkınma kooperatiflerine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın sera yapımı konusunda destekler sağladığını anımsattı. Bu destekler sonrasında ciddi kazanımlar elde edildiğine dikkat çeken Dövenci, özellikle Diyarbakır’da seracılığın öğrenildiğini, yeni bir iş kolu ve yeni bir istihdam alanı oluşturulduğunu vurguladı. Bu dönemde Santek olarak 25’er bin metrekarelik 14 adet modern sera yaptıklarını anlatan Dövenci, “Antalya’daki modern seralar gibi seralar ürettik. Böylece Güneydoğu’da topraksız tarım üretimi başladı. İklimin uygun olması nedeniyle de çok kaliteli ürünler alındı. Bu ürünler Ankara, Bursa gibi pazarlarda alıcı buldu” dedi. Ancak projenin eski hızının kalmadığına işaret eden Dövenci, bakanlığın bölgeye aynı desteği vermesi halinde tarımın daha da gelişeceğine söyledi.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
13.12.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Santek Sera, lilyum ve krizantem çiçekleri için, yeni sera üretti
Link: Santek Sera, lilyum ve krizantem çiçekleri için yeni sera üretti




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız