Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Diğer Meyveler »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Fidan-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Sofralık ürünler
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Organik üretim-ürün
 Diğer
 

 
Kestane kanseri şoku

Batı Karadeniz Ormancılık Enstitüsü, üretimin düşmesine neden olan kestane kanseriyle mücadele çalışmaları kapsamında laboratuvarlarda çoğalttığı virüsleri kullanıyor.


Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Metin Serin, Anadolu kestanesinin ülkenin önemli orman varlıklarından olduğunu belirterek, Ege'den Karadeniz'in doğusuna kadar yayıldığını söyledi. Kestane ağacı meyvelerinin köylüler tarafından toplandığını anlatan Serin, aynı zamanda bal da üretildiğini kaydetti.

Serin, Türkiye'deki kestane üretiminin 1992-2000 yıllarında 85 bin ton olduğunu dile getirerek, yıllar içinde 50 bin tona düştüğünü vurguladı.

Üretimdeki düşüşe kestane kanserinin neden olduğuna işaret eden Serin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Barr adlı mantar, kestane ağaçlarının dal ve gövdelerinde kabuk ölümlerine, bitkilerin zayıflamasına ve uçtan itibaren geriye doğru tahribata neden olmaktadır. Türkiye kestane varlığının yüzde 70'ini oluşturan Karadeniz'deki ormanların her yerinde bulunan ve 'Cryhonectria Parasitica' adlı mantar tarafından oluşturulan kanser, gerek ülkemizde gerekse dünyada bu konuda önemli derecede zarar oluşturan bir hastalık.

Kestane kanseri, Avrupa'da ilk kez İtaya'da 1938'de görülmüş, daha sonra 1947 ve 1956 yıllarında İspanya ve Fransa'da saplanmış ve şu anda tüm kestane bulunan yerlere dağılmıştır. Ülkemizde ise 1960'lı yıllarda ilk defa Marmara bölgesinde görülmüş ve 20 yıl gibi kısa sürede tüm ülkeye yayılmıştır."

"Kestane kanserinin yönetimi için proje başlatıldı"

Serin, kanserle mücadele için Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Orman ve Su İşleri Bakanlığının işbirliği yaptığını dile getirdi.

"Kestane kanserinin yönetimi, orman sağlığı ve hayatının geliştirilmesi ve kapasitenin arttırılması için proje çalışması başlatıldı" diyen Serin, "Kestane kanseriyle mücadele kapsamında virüs üretim çalışması devam ediyor. Kestane ormanlarında hastalıkla biyolojik mücadele kapsamında toplu virüs üretimi için Batı Karadeniz Ormancılık Enstitüsü bünyesinde kurulan laboratuvarda çalışmalar devam ediyor. Kestane kanserine karşı yeni üretilen virüslerle mücadele edilecek" şeklinde konuştu.








http://www.hurriyet.com.tr/
 
 

Ekleme Tarihi
26.06.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Kestane ,kestane kanseri
Link: Kestane kanseri şoku




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız