Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Diğer Meyveler »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Fidan-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Sofralık ürünler
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Organik üretim-ürün
 Diğer
 


Kurt üzümü, Çivrilli çiftçiye umut oldu

Tibet, Moğalistan gibi Asya kıtasının yüksek kesimlerine özgü olmasına karşın Çivril ilçesinde 12 dönümlük sahada üretimine başlanan "goji berry (kurt üzümü)", yöre çiftçileri için yeni umut oldu.

DENİZLİ - Tibet ve Moğolistan gibi Asya kıtasının yüksek kesimlerinde yetiştirilen ve Türkçe'de "kurt üzümü" olarak karşılık bulan "goji berry", Denizli'nin Çivril ilçesindeki çiftçiler için yeni umut oldu.

Çivril ilçesine bağlı Yassıhöyük Mahallesi'nde çiftçilik yapan Mustafa Aslan, anavatanı başta Tibet ve Moğolistan olmak üzere Asya'nın yüksek kesimleri olan "kurt üzümünü", 12 dekarlık arazisinde yetiştirmeyi başardı.

Yaklaşık 2 yıl önce dikimini yaptığı kurt üzümü fidanlarından ilk hasadı yaparak internet üzerinden satışa başlayan Aslan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de fazla bilinmeyen "kurt üzümü" meyvesini, gazetede gördüğü bir haber üzerine babasının yaptığı yönlendirmeyle üretmeye karar verdiğini söyledi.

ABD'den bile sipariş var

Aslan, 12 dönümlük alanda kurduğu bahçeye 2 bin 23 adat fidan diktiğini dile getirerek, şunları söyledi:

"Bu yıl ilk kez ürün aldım. Fidanlar 4 yıl sonra tam verimli olarak meyve vermeye başlıyor. Ürünün ekonomik getirisi hayli yüksek. Kilogramı 30-70 lira arasında alıcı buluyor ve bir ağaçtan 30-50 kilogram arasında meyve alınabiliyor. Ürünümün satışını kurduğum internet sitesi üzerinden genelde İstanbul'a yapıyorum. Kısa sürede Türkiye'nin hemen her ilinden, hatta ABD ve Bulgaristan'dan da siparişler aldım, bu ülkelere ürün gönderdim. Gelecek yılın hasadından bile sipariş verenler var. Yüksek rakımları seven bu meyve, ülkemiz ihracatında önemli bir kaleme sahip olabilir."

"Kıraç topraklarda yetişiyor"

Çivril Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde görevli yüksek ziraat mühendisi Ferhat Reşat Selen de "kurt üzümüne" ilişkin yaptığı açıklamada, tadı kiraz ile yaban mersinine benzeyen meyvenin, ikinci ve üçüncü sınıf tarım alanlarında ve kıraç topraklarda rahatlıkla yetiştirilebildiğini söyledi.

Türkiye'de "kurt üzümü" meyvesinin ilk deneme üretiminin önceki yıllarda Sivas'taki Cumhuriyet Üniversitesi tarafından 1 dekarlık alanda yapıldığını ve başarılı sonuç alınması üzerine çiftçilerce üretimine başlandığını anlatan Selen, şunları kaydetti:

"Çivrilli çiftçimiz, Mustafa Aslan da 12 dekar arazisinde yetiştirdi ve oldukça yüksek verim alıyor. 800- bin 200 rakımlı yerlerde yetişen goji berry dikim sahasının Çivril'de yaygınlaşması için çalışmalara başladık" dedi.  
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
17.10.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Kurt üzümü, çiftçi, Çivril, Denizli, Goji Berry
Link: Kurt üzümü, Çivrilli çiftçiye umut oldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız