Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 


Baklavanın tadı kaçtı

Gaziantep ile özdeşleşen baklavanın olmazsa olmazlarından Antep fıstığının kilosu 90 liranın üzerine çıktı. Geçen yıl 35 ile 40 liradan satışa sunulan Antep fıstığı fiyatındaki bu artış ise baklava üreticilerini kara kara düşündürüyor.

İran ve Suriye'den getirilen ürünün baklavanın lezzetini kaçırdığını belirten baklava ustaları ise her şeye rağmen Antep fıstığından vazgeçmiyor.

Gaziantep Lokantacılar Kebapçılar ve Baklavacılar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Boztoprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hava şartlarından dolayı rekoltenin beklenenin altında gerçekleştiğini, bunun da fıstık fiyatlarına yansıdığını söyledi.

"Müşteriye yansıtmıyoruz"

Geçen yıl yağan dolunun fıstık ağaçlarına zarar verdiğini hatırlatan Boztoprak, "Fıstık bir sene olur, bir sene olmaz. Geçen sene rekolte düşüktü, olan fıstığı da dolu vurdu. Dolayısıyla çok az fıstık hasadı yapıldı. Talep artınca da fiyatlar yükseldi. Geçen yıl bu vakitlerde fıstığın kilosu 35-40 liradan satışa sunuluyordu. Şimdi ise fiyatlar 90-100 liradan alıcı buluyor" dedi.

Boztoprak, çevre ülkelerden getirilen ürünün Antep fıstığıyla aynı tadı vermediğine işaret etti.

Özellikle piyasada İran fıstığının yer aldığını anımsatan Boztoprak, "Baklavacılar da dışarıdan gelen fıstığı kullanmak istemiyor. Kimse baklavanın lezzetini bozma niyetinde değil ancak fiyatlardaki fahiş artış bizleri olumsuz etkiliyor. İnsanların alım gücü azalıyor. Ürünün pahalı olması maliyetimizi yükseltiyor fakat müşteriye yansıtamıyoruz" diye konuştu.

Fıstığın sadece baklavada kullanılmadığına dikkati çeken Boztoprak, bu lezzetin artık sanayi ürünü haline geldiğini ifade etti.

Hasat dönemini bekliyorlar

Antep fıstığının tatlıların vazgeçilmezi olduğunu anımsatan Boztoprak, şunları kaydetti:

"Bu nedenle fıstığa talep çok fazla ve piyasada fıstık yok. Her ne kadar 'stokçuların elinde fıstık var' deseler de bu sene fıstık bulanamıyor. Sıkıntının yeni mahsul çıkana kadar devam edeceğini tahmin ediyoruz. Hasat döneminde rekolte biraz yüksek olursa ister istemez fiyatlarda gevşeme olur. Biz de hasat dönemini bekliyoruz. Fıstık fiyatının yazın 100 TL'yi geçeceğini düşünüyorum."

Boztoprak, baklava fiyatlarının da 30-60 liradan satışa sunulduğunu sözlerine ekledi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
05.03.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: baklava, antep fıstığı
Link: Baklavanın tadı kaçtı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız