Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 


Kırkağaç kavununda bu sene verimin yüksek olması bekleniyor

Coğrafi tescili bulunan Manisa Kırkağaç kavununda bu sene verimin fazla olması bekleniyor. İlçede geçen yıl yaklaşık 45 bin ton kavun üretimi gerçekleştirilirken, bu sene 48 bin ton üretim bekleniyor.

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, il için önemli tarımsal ürünlerin başında yer alan tescilli Kırkağaç kavununun, bir yıl boyunca bozulmadan askılarda satışta kalabilmesinin bilinen en önemli özelliği olduğunu söyledi. Çebi, “Tat ve aroması ile dünyaca meşhur olan Kırkağaç kavunu 2007 yılında İl Müdürlüğümüz, İlçe Müdürlüğümüz, Belediye Başkanlığı ve Ziraat Odası Başkanlığı’nın ortak çalışmaları ile coğrafi işaretlenmesi yapılmış ve tescil edilmiştir. Son üç yıldır kavunda etiketleme çalışmaları yapılıyor. Etiketli olan bu ürünler piyasaya arz ediliyor.” dedi.

Kırkağaç ve mahallelerine ait ovaların çok verimli olması ve bu durumun her türlü tarımsal ürünün yetişmesine de etki ettiğini vurgulayan Çebi, “İlçe ekonomisinin büyük bir kısmı tarıma dayanıyor. İlçede yaklaşık 5 bin aile tarım ile uğraşıyor. Toplam tarımsal arazi 214 bin 975 dekar. En çok yetiştirilen mahsuller zeytin, kavun, domates, biber, buğday, tütün, mısır ve ayçiçeği. Ova, her türlü ziraate elverişli olduğundan bu temel ürünler dışında çeşitli baklagiller, sebze ve meyve ziraatı da yapılıyor.” diye konuştu.

İl genelinde kavunda üretim miktarının yüksek olduğunu ve dünya sıralamasında da Manisa’nın üretimde ikinci sırada yer aldığını aktaran Çebi, "2013 yılında kavunda 108 bin 940 ton üretim gerçekleştirdik. 2014 yılında ise bu üretimin miktarının daha da artması beklenmektedir. Kırkağaç ilçemizde kavun hasadı 15 Ağustos’tan sonra yapılıyor. Bu tarihten önce piyasaya Kırkağaç kavunu diye çıkan ürün tescilli Kırkağaç kavunu değildir.” şeklinde konuştu.

Kırkağaç’ta bu yıl yaklaşık 12 bin dekarlık alanda kavun ekimi yapıldığını ve bu üretim sezonu için 48 bin ton ürün hasadı beklendiğini belirten Çebi, “Kırkağaç kavunu, ilçe ekonomisine yüksek getirisi olan bir üründür. Bu üretim sezonunda da önceki yıllarda olduğu gibi yüksek verim bekleniyor. Üretilen ürünün yaklaşık yüzde 30’u depolandıktan sonra satışa arz ediliyor. İlçemizde yetiştirilen gerçek Kırkağaç kavunları, başta İstanbul olmak üzere birçok ile ve ilçeye gönderiliyor. Yapılan tanıtım ve eğitim çalışmaları ile ilçemizden kavun ihracatı da başladı. Özellikle Doğu bloğu ülkeleri ile AB ülkelerine ihracatımız hız kazandı.” diye ifade etti.

Kavunların, hasattan sonra 6-7 ay tazeliğini koruyarak soğuk hava depolarında saklandığını ve ilçede bugün 8 kavun deposu bulunduğunu aktaran Çebi, “2011 yılında İlçe Müdürlüğümüz ile Kaymakamlığın ortak çalışmaları ve Zafer Kalkınma Ajansı’nın desteği ile hazırlanan Doğru Depo Yüksek Kazanç adlı proje ile ilçemize 12 iklimlendirme odası yapıldı. Böylece kavunların hasattan sonra 6-7 ay tazeliğini koruyarak saklanması sağlandı. Bu depo ilçemizde bir ivme kazandırdı. Daha önce iki olan modern kavun deposu bu projeden sonra 8’e çıktı. Şu an ilçemizde bin ton kapasiteli modern kavun depolarımız mevcut.” diye konuştu.
 
 
 
 
 
(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
13.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Kırkağaç kavunu, kavun, verim
Link: Kırkağaç kavununda bu sene verimin yüksek olması bekleniyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız