Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 


Temmuz'da en fazla karpuzun fiyatı arttı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Temmuz'da karpuz fiyatlarının en fazla artış gösteren ürün olduğunu bildirdi.

Yazılı açıklama yapan Bayraktar, şu bilgileri paylaştı: "Çilekte sezonun sonuna gelinmesine bağlı olarak arzda görülen daralma fiyatlarda artışa yol açtı. Domates, salatalık, biber, kabak, patlıcan gibi ürünlerde görülen fiyat artışında mevsim itibarıyla örtü altının bitmesi ve arzın tarladan sağlanmaya başlaması etkili oldu. Üreticilerde fiyatı düşen ürünlere baktığımızda havuçta talepte görülen daralmaya bağlı olarak fiyatlar geriledi. Yumurta fiyatlarında yaşanan düşüşte Irak'taki olaylar nedeniyle ihracatta yaşanan sıkıntılar ile yaz aylarında talepte yaşanan azalma etkili oldu. Patateste görülen fiyat düşüşünde hasat edilen ürün miktarındaki artışın etkisi görülüyor."

MARKET FİYATLARINDAKİ DEĞİŞİM

Bayraktar'ın açıklamalarına göre; Temmuz'da market fiyatlarına bakıldığında, 9 üründe fiyat değişimi görülmedi, 11 üründe azalma, 18 üründe ise fiyat artışı oldu. Temmuz'da marul, maydanoz, kuru soğan, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, dana eti, zeytinyağı ve pirinç fiyatları değişmedi. Kuru üzümün fiyatı yüzde 11,49 oranında düştü. Kuru üzümdeki fiyat düşüşünü yüzde 10,58 ile havuç, yüzde 8,21 ile Antep fıstığı, yüzde 6,83 ile yeşil soğan, yüzde 6,66 ile kabak izledi. Markette en fazla fiyat artışı ise yüzde 33,77 ile limonda görüldü. Limondaki fiyat artışını yüzde 33,09 ile çilek, yüzde 30,6 ile sivri biber, yüzde 24,57 ile kiraz, yüzde 17,88 ile kuru kayısı, yüzde 15,38 ile karpuz, yüzde 13,57 ile yeşil fasulye, yüzde 10,79 ile domates takip etti.

ÜRETİCİ FİYATLARINDAKİ DEĞİŞİM

Temmuz'daki üretici fiyatlarına bakıldığında, 13 üründe fiyatlar bir ay öncesine göre değişmedi. 4 üründe azalma, 17 üründe artış oldu. Temmuz'da, yeşil fasulye, maydanoz, yeşil soğan, kuru soğan, kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek, pirinç, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir, zeytinyağı ve fındık fiyatlarında değişim meydana gelmedi. Fiyat düşüşü yüzde 32,50 oranı ile en fazla havuçta görüldü. Havuçtaki fiyat düşüşünü, yüzde 16,67 ile yumurta, yüzde 7,33 ile patates, yüzde 4,76 ile Antep fıstığı izledi. En fazla fiyat artışı yüzde 30,37 ile karpuzda oldu. Karpuzdaki fiyat artışını yüzde 14,71 ile kırmızı mercimek, yüzde 13,29 ile kabak, yüzde 10,05 ile çilek, yüzde 9,52 ile süt, yüzde 9,02 ile marul, yüzde 8,99 ile kavun izledi.

FAHİŞ FİYAT FARKI OLAN ÜRÜNLER

Bayraktar, Temmuz'daki seçilmiş ürünlerde üretici ve market fiyatları arasındaki fark incelediğinde, en fazla farkın yüzde 469.23 ile maydanozda görüldüğünü, sivri bibere yüzde 308.01, salatalıkta yüzde 304.39, limonda yüzde 292.94, kuru soğanda yüzde 280.65 fiyat farkı bulunduğunu kaydetti. 
 
 
 
 
 
(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
04.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: karpuz, fiyat, zam
Link: Temmuz'da en fazla karpuzun fiyatı arttı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız