Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 

İhracatı artırmak için Türk çayı Rusya’da demlenecek

Dünya çay ihracatının yüzde 90'ını Sri Lanka, Kenya, Çin, Hindistan, Endonezya, Vietnam ve Malawi gerçekleştiriyor.


TRABZON - Doğu Karadeniz Bölgesi ekonomisinin bel kemiğini oluşturan çayın ihracatının artırılması için yaptıkları çalışmalara bir yenisini daha eklediklerini anlatan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, ilk hedeflerinin çaydaki en büyük ithalatçı Rusya'daki fuara katılmak olduğunu söyledi.

Gürdoğan Rusya'daki 'World Food Moscow-WFM'nin 16-19 Eylül tarihleri arasında yapılacağını kaydetti. Türkiye'nin, dünya çay üretiminde ilk 5 ülke arasında yer almasına rağmen, ihracatta yeteri kadar etkin olamadığını dile getiren Gürdoğan, "Uluslararası piyasaların talep ettiği ürün özelliğinde ürün geliştirilemedi. Maliyet yüksek ve teknolojiler sadece iç piyasaya odaklı kuruluyor. İşletmelerin finansman yetersizliği var. Bu nedenle çay ihracatından yeterli düzeyde pay alınamadı" diye konuştu Dünyada sudan sonra en çok tüketimi olan içeceğin çay olduğunu belirten Gürdoğan, "Tüketici trendleri doğrultusunda ve her pazarın özelliklerine göre ürün türleri geliştirilmesi ile tamamen doğal şartlarla üretilen Türk Çayı'nın dünya piyasalarında büyük rağbet göreceğine inanıyoruz" dedi.

İhracatı artırmak için 'Doğu Karadeniz Bölgesi'nden Çay İhracatçısı Firmaların İhracat Kapasitesini Arttırma' projesini gerçekleştirdiklerini anlatan Gürdoğan, "Proje kapsamında 16-19 Eylül 2013 tarihleri arasında Rusya'da düzenlenecek olan 'World Food Moscow-WFM' fuarına katılma yönünde bir karar aldık" diye konuştu. En büyük çay ithalatçısı Rusya'daki alıcıların isteklerini göz önünde tutacaklarını söyleyen Başkan Gürdoğan, "Bu pazar trendlerine uygun private label ürünler geliştirilmesine için çalışmalar yapılacak. Orada, doğal bitkisel karışımlı ürünlerden; yaseminli çay, naneli çay, sinamekili çay gibi sağlık yönü olan çaylar ön planda. Biz de geliştirilecek bu ürünlerle ortak marka ile Rusya'da bilinirliliğimizi artıracağız" açıklamalarını yaptı.

Dünya piyasasında söz sahibi olmak zor değil

Dünya ihracatının yüzde 90'ından fazlasının Sri Lanka, Kenya, Çin, Hindistan Endonezya, Vietnam ve Malawi gibi üretici ülkeler tarafından gerçekleştirildiğini sözlerine ekleyen Ahmet Hamdi Gürdoğan, dünya üretiminde ilk 5 arasında yer alan Türkiye'nin ise aynı kulvardaki diğer ülkelerin aksine dünya ticaretinden üretimi ölçeğinde pay alamadığını vurguladı. Gündoğan sözlerini şöyle tamamladı: "Etkili bir pazarlama stratejisi ile üretici bir ülke olmanın da sunacağı avantajlarla dünya piyasalarında söz sahibi ülke konumuna gelmek hiçte zor değil."
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
25.01.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: İhracatı artırmak için Türk çayı Rusya’da demlenecek
Link: İhracatı artırmak için Türk çayı Rusya’da demlenecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız