Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 

Grev kâğıt üstünde kaldı

ÇAYKUR'da katılım az olunca grev kısa sürdü. Tek Gıda-İş Başkanı Türkel, yönetiminin grevi kırmak için 20 milyon TL harcadığını ileri sürdü.


ÇAYKUR’da katılım azlığı nedeniyle “kağıt üzerinde kalan grevle” ilgili olarak Tek Gıda-İş Başkanı Mustafa Türkel, “7 bin kampanya işçisini 1 ay önceden grevi kırmak için çağırdılar. Bize 10 milyon TL verseler grev bitiyordu, grevi kırmak için 20 milyon TL harcadılar” diye konuştu. Türkel, bundan sonra grevin kağıt üzerinde devam edeceğini de söyledi. ÇAYKUR ve Kamu İşverenleri Sendikası ise dün itibariyle sendika ile görüşmelerin yeniden başladığını ileri sürdü.
ÇAYKUR’da, Tek Gıda-İş Sendikası’na bağlı 9040 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesinin uyuşmazlıkla sonuçlanmasının ardından önceki gün başlayan grev, katılım azlığı nedeniyle fiilen bitti. ÇAYKUR’a bağlı 58 yaş çay fabrikası ve çay paketleme fabrikalarındaki grev uygulamasının fiilen bitmesi üzerine “Bu işyerinde grev vardır” yazısı da kaldırıldı. Ancak sendikanın itirazları üzerine bu yazı, tekrar asıldı.
‘Biz haklarını ödedik’ iddiası
ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, işçilerin haklarını verdiklerini iddia ederek, “İşçilerin sosyal haklardan kaynaklanan yaklaşık 6 milyon lirasını da hemen ödemeye hazırız. Tek Gıda-İş’in talepleri kabul edilemez” dedi. Sütlüoğlu, grev süreciyle birlikte mevsimlik işçilerin de işe başladığını belirterek “Mevsimlik 4700 işçi 20 Nisan’da başladı. 7 bin işçiden geriye kalanlar bugün başlayacak” dedi.
Tek Gıda-İş Başkanı Türkel ise, yaşanan başarısızlığın nedeninin 7 bin mevsimlik işçinin kampanyadan 1 ay önce işe çağrılması olduğunu söyledi. Türkel, “Şimdi başlamazsanız bir daha işe başlatmam diyorlar. Biz bu insanlara nasıl engel olalım. Tabii ki başlayacaklar” dedi. İşverenin çalışan başına aylık 50-100 TL’yi veremeyeceğini söylediğini belirten Türkel, “Ama 20 milyon TL ekstra masrafı göze alarak, kampanya işçilerini 1 ay önceden çağırıyor. Bize 10 milyon TL verseler sorun çözülür, toplusözleşme masasından anlaşmayla kalkılırdı” dedi. Türkel “Kâğıt üzerinde grev devam edecek” dedi.

5 YILDIR TİS İMZALANAMIYOR
 
ÇAYKUR’da Tek Gıda-İş Sendikası örgütlü. Ancak 2008 yılında Çalışma Bakanlığı’nın burada yetkiyi Öz Gıda-İş Sendikası’na vermesi tartışmaları başlattı. Konu yargıya taşındı. Yargı süreci sonunda Çalışma Bakanlığı yetkinin Tek Gıda-İş Sendikası’nda olduğunu kabul etti.
Başlayan toplusözleşmelerin de uyuşmazlıkla sonuçlanması üzerine, Tek Gıda-İş Sendikası 22 Nisan’da greve çıkma kararı aldı.
Grev katılım azlığı ve mevsimlik işçilerin erken işe çağrılması nedeniyle başlamadan bitti.

SORUN NEREDE ÇIKTI

SENDİKA NE İSTİYORDU
 
TİS imzalanamaması nedeniyle 5 yıllık kaybın karşılanması için ‘Kampanya primi ve yıpranma zammı’ adı altında günlük 17 TL’den aylık 510 TL zam talep etti.

ÇAYKUR ve Kamu İşverenleri Sendikası ‘Kamu Çerçeve Protokolü’ kapsamında işçilere gerekli zammın verildiğini ileri sürdü, sadece bir defaya mahsus olmak üzere işçi başına ortalama 500 TL’lik sosyal yardımları ödeyebileceğini belirtti.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
24.04.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Grev kâğıt üstünde kaldı, grev, çaykur, çay,
Link: Grev kâğıt üstünde kaldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız