Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
Jeotermal Seracılığın Önündeki Engeller Tespit Edildi 

Jeotermal Seracılığın Önündeki Engeller Tespit Edildi


AYDIN (İHA) - Aydın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün GEKA desteği ile gerçekleştirdiği “Jeotermal Enerjinin Seracılıkta Kullanımının Önündeki Engellerin Tespiti” projesinin sonuç toplantısı yapıldı.


GEKA destekli ‘Jeotermal Enerjinin Seracılıkta Kullanımının Önündeki Engellerin Tespiti Proje’nin sonuç toplantısı Aydın Ticaret Borsası Toplantı Salonu’nda yapıldı. Toplantıya Vali Kerem Al, Köşk Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Sultanhisar Kaymakamı Cevdet Ergün, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, Aydın Sanayi Odası Meclis Başkanı Yalçın Pekgüzel, MHP İl Başkanı Fevzi Köse, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürleri, ziraat odası başkanları ve sivil toplum örgüt temsilcileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, jeotermal enerjinin Aydın için öneminden söz etti. Proje ile Aydın’ın jeotermal enerji potansiyelinin belirlendiğini dikkat çeken Salih Köksal, proje çalışmaları kapsamında jeotermal enerji potansiyelinin, ne kadarının seracılıkta kullanılacağı belirterek, “Bununla ne kadar sera alanını ısıtılabileceğini tespit etmeye çalıştık. 2011 verilerine göre Aydın’ın örtü altı üretim varlığı 10 bin 17 dekar olup 43 bin 477 ton üretim gerçekleştirildi. İlimizdeki örtü altı üretim alanın 9 bin 294 dekarı yüksek ve alçak tünellerdir. Normal sera varlığımız ise 723 dekar olup bunun 669 dekarı plastik sera ve 54 dekarı da cam seradır. Görüldüğü gibi sera varlığımız arzuladığımız seviyelerde değildir” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Kamil Özdemir de, ‘Jeotermal Enerjinin Seracılıkta Kullanımının Önündeki Engellerin Tespiti’ projesi sunumunu gerçekleştirdi. Seracılıkta jeotermal enerji kullanımındaki engelleri maddeler halinde sıralayan Özdemir, Aydın’da sıcaklığı 35 derece ile 225 derece arasında değişen mevcut 92 kuyunun bulunduğunu ve bu kuyulardan şuanda 82 megavatlık elektrik üretimi gerçekleştiğini ifade etti. 2015 yılı sonuna kadar 600 megavat elektrik üretimi yapılabilecek seviyeye gelineceğini kaydeden Özdemir, “Aydın’ın toplam potansiyeli ile bin megavat elektrik üretimi yapılabilir ve 100 bin dekar sera ısıtılabilir. Aydın, jeotermal alandaki bu potansiyelinin sadece yüzde 4’nü seracılıkta kullanıyor. Aydın olarak seracılıkta ülke genelinde 7. sıradayız. Bunda ısıtma maliyetlerinin yüksek olması, iklim olarak güneydeki illere göre biraz daha dezavantajlı olmamız etkili. Fakat jeotermal enerji ile örtü altını ısıttığımız an ısıtma maliyetleri en az yarı yarıya düşüyor” diye konuştu.

Özdemir, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan ekibin 3 ayda hazırladığı rapor kapsamında seracılıkta jeotermal enerjiden yararlanılamamasının sebepleri tespit ettiklerinin altını çizerek, “Jeotermal enerjinin seracılıkta kullanımının sıkıntıları jeotermal sahaların ruhsatlandırılmış olması, jeotermal seracılık yapacak müteşebbislerin sera yeri ve jeotermal enerji bulma sorunları, jeotermal yatırımlarının çok maliyetli olması, sera maliyetlerinin yüksek olması, imar kanunu ve yapı denetim kanunu kapsamındaki problemler, alınacak izinler, seracılığın hukuki bir statüsünün olmayışıdır” şeklinde konuştu.

Ekleme Tarihi
28.06.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Jeotermal Seracılık, sera
Link: Jeotermal Seracılığın Önündeki Engeller Tespit Edildi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız