Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
Antalya 

Antalya'yı don vurdu, üreticiler endişeli


Türkiye'nin sera ürünü sebze ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Antalya’da soğuk havalar ve don olayı etkili oluyor.
 
Hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi üzerine çiftçiler, ürünlerin donmasını önlemek için seralarındaki sobaları sürekli yaktı. Bazı narenciye ağaçları ise buz tuttu. Havaların böyle gitmesi durumunda sebze meyvede fiyatların yüzde 25 artabileceği belirtiliyor.
 
 
SERA ÜRETİCİLERİNİN MÜCADELESİ / FOTO GALERİ

Ürünlerini kurtarma telaşındaki üreticiler, yılın bu döneminde soğuk havaya alışık olduklarını, ancak 2004 yılından bu yana bölgedeki en soğuk kışın yaşandığından yakındı. Gündüzleri seralardaki sobalarda yakacakları odun ve kömürleri istifleyen üreticiler, akşam saatlerinden itibaren de hava sıcaklığının düşmesiyle birlikte fenerlerle seraları dolaşarak, sobaları sürekli yanık tutuyor. Üreticiler, artan üretim maliyetini karşılayamamaktan kaygı duyduklarını belirtiyor.

SERA ÜRETİCİLERİNİN MÜCADELESİ / FOTO GALERİ

BÖYLE GİDERSE DOMATES 2.5 LİRA

Kumluca Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan, soğuk havalar ve don nedeniyle üreticilerin seralarda soba yakıp yağmurlama yaptıklarını söyledi. Dışarıdaki narenciye bahçelerinin de soğuktan etkilendiğini ancak şu anda kayda değer bir zaiyat yaşanmadığını ifade eden Kayhan, "eğer havalar böyle giderse narenciyede zarar oluşabilir. O zaman fiyatlara da yansıdığını görebiliriz" dedi.

Seralrda ısıtma nedeniyle üreticilerin ek maliyetlere katlanmak zorunda kaldığını anlatan Kayhan, "Dekar başına 50-60 lira ısıtma ve enerji maliyeti oluşuyor. Sera ürünlerinin fiyatlarında henüz bir değişiklik yok ama soğuk havalar toplama sürelerinin uzamasına ve verimin düşmesine neden oluyor. Havalar bu şekilde giderse şu anda Kumluca Hali'nde 1.8 lira olan domatesin fiyatı 2.5 liraya, 1.7-2 lira arasında değişen biber fiyatı da 2 liranın üzerine çıkabilir" diye konuştu.

"DUA ETMEKTEN BAŞKA ŞANSIMIZ YOK"

Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, hava sıcaklığının 3 gün boyunca gece sıfırın altında 3 derecenin altına düşeceğini söyledi. üreticileri uyaran Başkan Sarıçobanoğlu, uyarıların dikkate alınmasını ve üreticilerin buna göre tedbir almalarını istedi. Üyelerini mesaj yoluyla uyardıklarını aktaran Başkan Sarıçobanoğlu, "Üretici seralardaki ürünü bütünüyle olmasa da ilkel ısıtma yöntemleri ya da yağmurlama yaparak donma tehlikesini bertaraf etmeye çalışıyor. Ancak narenciye bahçeleri için dua etmekten başka şansımız yok" dedi

Finike Meyve Üreticileri Tarımsal Birliği Başkanı Celal Bülbül ise ilçede yaklaşık 3 bin 500 narenciye üreticisi bulunduğunu hatırlatarak, narenciye bahçelerinin don olayına karşı korunabilmesi için ’don pervanesi’ ya da ’mini-spring’ kullanılabileceğini söyledi.

ÜRETİM AZALIYOR, MALİYET ARTIYOR

Ürünlerin donmasının büyük mali yüke yol açacağını belirten Kumlucalı sera üreticisi Selami Cengiz, seralardaki ürünleri kurtarmak için tüm çiftçilerin günde 24 saat çalıştıklarını, sabaha kadar uyumayarak, sobalara sürekli odun ya da kömür attıklarını anlattı. Yakıt maliyeti ve işçilik artmasına rağmen, bu yıl sera ürünlerinin fiyatının düşük kaldığından yakınan Selami Cengiz, bölge çiftçisinin zor günler yaşadığını anlattı.

Kumluca'ya bağlı Sarıcasu köyünde sera üretimi yapan Mehmet Nacakçı da seralarındaki ürünleri dona karşı koruyabilmek için gündüzden odun hazırlığı yaptıklarını söyledi. Seralardaki ürünlerin bir yıllık hayalleri ve emekleri olduğunu vurgulayan Nacakçı, geçimlerinin, çocuklarının rızkının seralardaki ürünlere bağlı olduğunu kaydetti.

Akşam saatlerinden itibaren seralarındaki ısının 2 dereceye kadar düşmesiyle sobaları yakmaya başladıklarını anlatan Nacakçı, “Sabaha kadar ürünlerimizi dona karşı koruyabilmek için sobalarımızı yakıyoruz. Gerçekten çok soğuk bir gece geçirdik. Allah tüm çiftçilerimizin yardımcısı olsun” dedi.

Bir başka sera üreticisi Metin Okan da seralarındaki ürünleri dona karşı koruyabilmek için bazı çiftçilerin soba, bazılarının ise suni yağmurlama sistemi kullandığını kaydetti. Üreticilerin don olduğu gecelerde büyük çileler çektiğini dile getiren Okan, tüm sıkıntıları emeklerini koruyabilmek için çektiklerini bildirdi.

Öte yandan gece saatlerinde seraların kenarlarında bulunan su birikintileri ve yağmurlama sistemlerinden akan suların soğuk nedeniyle buz tuttuğu gözlendi.

Meteoroloji yetkilileri ise gece hava sıcaklığının 1 dereceye kadar düştüğünü, ancak nem nedeniyle hissedilen sıcaklığın eksi 3 derece olduğunu bildirdiler.









http://www.hurriyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
09.01.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Antalya don vurdu, üreticiler endişeli
Link: Antalya'yı don vurdu, üreticiler endişeli




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız