Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 


Elma ve Kayısı Don Kurbanı

KAYSERİ (İHA) - Türkiye'nin meyve yetiştiriciliği bakımından önemli ilçeleri arasında bulunan Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesinde meyve üreticilerini don vurdu. Elma üreticisi Hayrettin Erbay, "29, 30 ve 31 Mart gecesi don olayı oldu, üretimimiz tamamen sıfırlandı" dedi.
 
Geçtiğimiz günlerde yaşanan don olayı nedeniyle Yeşilhisar'ın Kovalı Mahallesi'nde meyve üretimi yapan çiftçiler, bu yıl meyvelerine don vurmasından dolayı mahsul çıkmayacağını belirtti. Üretici; elma, erik, kayısı, gibi meyve ağaçlarındaki tomurcukların içlerinin çürük olması nedeniyle zor günler yaşadıklarını belirtti.
 
Yaşadıkları sorunla ilgili bilgi veren meyve üreticisi Hayrettin Erbay, "Bölgemiz meyvecilikle geçinmektedir. Bölgemizin yaklaşık 120 bin ton civarında elma üretimi var. Mahallemize ait de yıllık 20 bin ton üretim vardır. Elmamızın yüzde 50’ye yakını ihracata gider. Geriye kalanı ise iç tüketime gider. 29, 30 ve 31 Mart gecesi don olayı oldu. Bu don olayından dolayı üretimimiz tamamen sıfırlandı. Bizim buradaki meyvelerin tamamı zarar gördü. Bizim geçim kaynağımız elma olduğu için bizde elma ön plandadır. Elma tamamen bitti. İç çiçeklenme dediğimiz ilk etap onlar tamamen kayboldu ve çiçek karardı. Bu yıl için bundan sonra herhangi bir ürün beklemiyoruz" diye konuştu.
 
Meyve üreticisi Ahmet Atay ise, "Meyvecilik ile uğraşıyorum. Meyve olarak Kovalı Mahallesi bugüne kadar hep ön plana çıkmıştır. TARSİM sigortasının bize fayda vereceğini söylediler ama bugüne kadar don olayında hiç faydalanamadık. 2004 ve 2006 yılında dondu. 2006 yılında don sigortası yaptırdığımız halde kapsama girmedi. Bu sene yine TARSİM’e haber verdik, ‘Sigorta kapsamında değil’ dediler. Sigorta kapsamında olsa dahi elma tarımı yapan çiftçilerin yüzde 50’si tapudan dolayı sigorta yaptıramıyor. Bu duruma devletimizin bir el atması gerekiyor. Bu köylünün kurtuluşu sadece devletin bu tarıma tam teşekküllü şekilde sahip çıkması gerekiyor. Kovalı, Kayadibi, Kuşçu gibi bazı köylerimizdeki bütün çiftçilerin yüzde 80 oranında meyvecilikle uğraşıyor. Bu yüzde 80’nin tamamı zarar gördü. İkinci bir ürünün paletini alabilmesi için 700 gün beklemesi gerekiyor. Bu 700 günde bu insanlar sıfır girdi yapabilecekler" şeklinde konuştu.
 
Kovalı Muhtarı Ömer Çiçek de, "Köyümüzün 29,30 ve 31 Mart gecesi almış olduğu soğuktan dolayı bölgemizin çok büyük bir zararı vardır. Bu zararla beraber bizim inşaatımız vardı, soğuk hava deposu olarak işimiz yarım kaldı. Yapmış olduğumuz emekler boşa gitti. Yaptıracağımız soğuk hava inşaatından dolayı hayvanlarımızı satıp buraya yatırım yapmıştık. Elmamızı depolamak amacıyla yapılan inşaatın da kapatılması üzerine en az 25-30 hane evin ekmek kapısı da kapandı. İnsan nasıl susuz ve havasız yaşayamazsa bizim de meyvesiz burada yaşamamızın hiçbir anlamı kalmadı. Biz bu konuda devlet büyüklerimizden yardım bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
 
 

Ekleme Tarihi
07.04.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: elma, kayısı, don
Link: Elma ve Kayısı Don Kurbanı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız