Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 


Fındıktan sonra elma da dondu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 29-30 Mart 2014 tarihlerinde yaşanan don olayının birçok ilde diğer meyve türlerinde olduğu gibi elma ağaçlarını da çok olumsuz etkilediğini iddia etti.

ANKARA – Fındıkta yaşanan donun fiyatları yükseltmesi beklenirken, bir don haberi de elma için geldi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 29-30 Mart 2014 tarihlerinde yaşanan don olayının birçok ilde diğer meyve türlerinde olduğu gibi elma ağaçlarını da çok olumsuz etkilediğini iddia etti.

Bayraktar, ürünü dondan zarar gören üreticilerin, mağduriyetlerinin giderilmesi ve üretimlerine devam edebilmeleri için Ziraat Bankası, özel bankalar ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan vadesi gelmemiş borçlarının, elektrik borçlarının ile SGK prim borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi gerektiğini vurguladı.

Bayraktar, yaptığı açıklamada “Elmada da donun etkisi büyük. Isparta, Karaman, Niğde, Amasya, Konya, Osmaniye, Aksaray, Çankırı, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Sivas, Yozgat, Kayseri, Elazığ, Tunceli, Sakarya, Afyonkarahisar, Tokat, Çorum ve Ordu’da yüzde 20’den başlayıp, yüzde 100’e varan oranlarda don zararı meydana geldi” dedi.

Bayraktar, dondan en fazla zarar gören Isparta, Karaman, Niğde, Konya, Osmaniye, Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Yozgat, Kayseri, Elazığ, Sakarya ve Çorum’da 2013 yılı toplam elma üretiminin yüzde 59’unun üretildiğini bildirdi.

'Elmada dünya üçüncüsüyüz'

Isparta’nın 634 bin 862 ton elma üretimiyle yüzde 20.3, Karaman’ın 571 bin 479 ton üretimle yüzde 18.3, Niğde’nin ise 349 bin 122 ton üretimle yüzde 11.2 pay aldığını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

“Dünyada 4.8 milyon hektar alanda 76 milyon ton elma üretiliyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) 2012 yılı verilerine göre elma üretimi bakımından dünyada önde gelen ülkeler arasında olan ülkemiz, üretimde üçüncü sıradadır. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2013 yılında elma üretimimiz 3 milyon 128 bin 450 tona ulaştı. Elma üretimi, 17.9 milyon ton olan toplam meyve üretimimiz içinde yüzde 17’lik payla önemli bir yer tutuyor. Son yıllarda üretimde kalitenin artmasıyla birlikte, 2012 yılında 68 bin 774 ton olan elma ihracatımız, 2013 yılında yüzde 82,8 artışla 125 bin 682 tona yükseldi. Üretimimiz bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 8 arttı. İthalatımız ise yüzde 42,1 azalarak 2 bin 153 tona geriledi. 2013 yılında 2 milyon 67 bin dolarlık ithalata karşın, 48 milyon 951 bin dolarlık ihracat yapıldı. ”

'Güzel bir yıl geçiren sektör, bu yıl zor duruma düştü'

Üretim ve ihracattaki artışın yanı sıra, ithalattaki azalışla elma üretimi bakımından güzel bir yıl geçiren sektörün, bu yıl, 29-30 Mart tarihlerinde yaşanan don afeti nedeniyle zor duruma düştüğünü bildiren Bayraktar, şu bilgileri verdi:

“Don zararı nedeniyle elma üretiminde beklenen düşüş, ihracatımızı da olumsuz etkileyecektir. Don zararının sigorta kapsamına alınmış olması olumlu bir gelişme olmakla beraber, prim desteğine rağmen ödenen sigorta bedelleri üreticilerimize yüksek gelmektedir. Diğer taraftan donda çiçeklenme dönemi sigorta kapsamındadır. Ancak bu sene yaşanan don, elma bahçelerinin çoğunu çiçekler henüz ‘pembe gonca’ dönemindeyken yakaladı. Bu nedenle sigortasını yaptırmış olan üreticilerimizden, ürünü ‘pembe gonca’ döneminde zarar görenlerin de, bu seneye mahsus olmak üzere sigorta kapsamında değerlendirilmesi mağduriyeti önleyecektir.”

'Maddi destek sağlanmalı'

Ürünü dondan zarar gören üreticilerin, mağduriyetlerinin giderilmesi ve üretimlerine devam edebilmeleri için Ziraat Bankası, özel bankalar ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan vadesi gelmemiş borçlarının, elektrik borçlarının ile SGK prim borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, “Bir sonraki üretim dönemi için ihtiyaç duyulan maddi desteğin de sağlanması bir zorunluluk olarak ortadadır” dedi. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
10.05.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: TZOB, elma, fındık, don, destek
Link: Fındıktan sonra elma da dondu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız